HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Zeg eens Natuurkalender, bloeit de bosanemoon al?

Bosanemonen
Via de Natuurkalender kun je van dag tot dag volgen hoe de natuur zich ontwikkelt. Fotograaf: Jody Zweserijn

Natuurkalender meldde in januari dat de ontwikkeling van de natuur ongeveer een maand vooruit liep door de hogere temperaturen. De kou in februari en maart heeft de ontwikkeling van de natuur sterk vertraagd. Van de maand voorsprong is vrijwel niets meer over.

Timing is belangrijk voor een natuurfotograaf die zijn onderwerpen seizoensafhankelijk kiest. Daarom is het voor hem/haar belangrijk real time op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen van de natuur. De website Natuurkalender van Nature Today is hiervoor een goed hulpmiddel. Op deze website worden o.a. het moment van bloei van planten, start van de vogeltrek en het verschijnen van vlinders en andere insecten gerapporteerd. De meldingen kunnen vervolgens door iedereen bekeken worden.

De Natuurkalender is een nationaal educatief/wetenschappelijk fenologisch waarnemingsprogramma. De Natuurkalender brengt de z.g. fenofasen in kaart; de effecten van veranderingen in weer en klimaat op de timing van jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur. Dit gebeurt aan de hand van waarnemingen van eerstelingen in tuin, straat en omgeving die per dag gerapporteerd worden op Natuurkalender.

Ook jij kunt met de Natuurkalender meedoen door waarnemingen van eerstelingen door te geven in jouw tuin, straat en omgeving. Kijk hier voor meer informatie.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *