HOME < INSPIRATIE < LIJSTENBRIJ
Lijstenbrij

6 keer stoeien met dubbele belichting

Sommige camera’s bieden de mogelijkheid van meervoudige belichting. Wat je achteraf ook in bijvoorbeeld Photoshop kunt bewerkstelligen, doet de camera dan direct voor je: twee of meer opnames over elkaar heen plaatsen. Het grote voordeel is dat je direct ziet wat het effect is, waardoor je ook meteen dingen kunt aanpassen en bijstellen om een foto te krijgen die naar je zin is.

dubbele belichting
Behangmotief Fotograaf: Noortje Russel

Wil je ook aan de slag met de meervoudige belichting? Of ben je er al mee bezig, maar kun je nog wel wat ideetjes gebruiken? Hier zes verschillende dubbele belichtings-‘technieken’ die hopelijk inspireren om er ook (verder) mee te gaan experimenteren. Houd er rekening mee dat je misschien net als ik vooral veel misbaksels schiet… maar dat het stoeien ermee erg leuk is. En als er dan een paar mooie plaatjes uitrollen, zijn die ook wel echt uniek!

Hoewel je ook drie of meer foto’s over elkaar heen kunt plaatsen, beperken we ons hier tot twee beelden: dubbele belichting dus.

1 Het softe effect

De bekendste techniek is waarschijnlijk wel het mooie zachte effect dat je met dubbele belichting kunt krijgen. Je maakt dan twee foto’s van precies hetzelfde kader, waarvan er eentje scherp en eentje out of focus (haal het scherpstelgebied naar voren). Het wordt aangeraden dit met statief te doen, maar dat hoeft niet per se. Beide voorbeelden hier (close-up en landschap) zijn zonder statief gemaakt.

Dubbele belichting
Boerenkrokus Fotograaf: Nel Talen
Natte Voeten
Natte Voeten Fotograaf: Noortje Russel

2. De verdubbelaar

De verdubbelaar oftewel: één en één is twee. Ik moest bij deze foto aan het bekende gedichtje (van Michel van der Plas) denken:

Ik zit mij voor het vensterglas
onnoemelijk te vervelen.
Ik wou dat ik twee hondjes was,
dan kon ik samen spelen.

Je maakt twee verschillende opnames van hetzelfde dier, of van eenzelfde bloem, paddenstoel of wat dan ook, waarbij vooral de compositie belangrijk is.

 

Uugh watch my eye you idiot
Uugh watch my eye you idiot Fotograaf: Peter Duitsman

 

3. Appels en peren

Appels met peren vergelijken, neuh… maar wel leuk om ze samen te laten schitteren! Laat de camera twee geheel verschillende beelden samenvoegen. Wat mij betreft de moeilijkste variant, en ook eentje die om wat ‘voorbereidend denkwerk’ vraagt. Hier wel bijzonder mooi en creatief gedaan door Ingrid Vekemans, die zeven jaar geleden als eerste begon te experimenteren met meervoudige belichting.

The Lamp Shade
The Lamp Shade Fotograaf: Ingrid Vekemans

4. Het draaieffect

Door de camera bij de tweede foto slechts een heel klein beetje opzij te draaien ten opzichte van de eerste (1 cm ofzo), krijg je een enórm draaieffect in de uiteindelijke foto. Hier wil je geen album vol van, maar best leuk om eens mee te stoeien.

Dizzy
Dizzy Fotograaf: Noortje Russel

 

5. De artistieke chaos

Bladeren, dennenappels, bloemen… deze lenen zich prima voor een dubbele-belichtings-close-up om er een mooi rommeltje van te maken. Hier zijn twee foto’s van berijpte bladeren over elkaar heen geplaatst, die beide een scherpe focus hadden, maar waarvan de tweede met een iets ander camerastandpunt is genomen.

Winterblad
Winterblad Fotograaf: Noortje Russel

6. Natuurlijke patronen

Een grote hit in mijn familie en vriendenkring: het natuurlijke patroon.  Al besteld in dekbedovertrek, behang en rolgordijn.
Hier is voor het bladmotief gekozen, waarbij twee foto’s met bladeren van verschillende bomen over elkaar heen zijn geplaatst, beide overbelicht geschoten tegen een grijze lucht.

 

Behangmotief
Behangmotief Fotograaf: Noortje Russel

Waarschijnlijk zijn er nog wel meer ‘technieken’ te bedenken en ook binnen deze zes zijn weer allerlei variaties mogelijk. Maar hopelijk biedt dit vast wat inspiratie om met meervoudige belichting aan de slag te gaan. Wie het echt serieus wil aanpakken, kan natuurlijk ook een workshop volgen.

 

Deel dit artikel


19
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Héél interessant Noortje en een terrein dat volledig onbekend is voor mij. Het uitdiepen waard! Bedankt voor het laten zien.

    groetjes Chris.

    1. Graag gedaan Chris, leuk dat ik je even over dit onbekende terrein kon rondleiden!

  2. Noortje, ik kom je ook overal tegen waar iets te vinden is over fotografie ;-). Allereerst gefeliciteerd met je spinnenfoto van de maand. Prachtige plaat weer. Dat je leuk kunt schrijven wist ik dankzij je website. Nu weet ik ook dat je inspirerend en duidelijk iets kunt overbrengen. Chapeau! Ik heb al een paar pogingen gedaan met dubbele belichting. Jouw verhaal geeft wat meer inzicht in de mogelijkheden en technieken. Dank daarvoor. Benieuwd waar ik jouw naam de volgende keer weer tegenkom ;-). Hartelijke groet, Willy

    1. O jee o jee Willy… nog even en je denkt ‘daar heb je háár weer…’, ik moest me maar een poosje koest houden 🙂 Maar gelukkig heb je wel wat aan dit stuk, leuk he om ermee te stoeien. En niet ontmoedigd raken als het niet meteen wordt zoals je zou willen, kwestie van veel doen en proberen! Hartelijke groet terug!

  3. Goed en inspirerend verhaal

    1. Blij dat je het zo ervaart Rob en leuk dat je dat even laat weten!

  4. Leuk en inspirerend artikel, bedankt!

    1. Fijn om te horen Erik!

  5. Erg leuk om over de verschillende technieken te kunnen lezen. Binnenkort ga ik is wat proberen! De herfst is vast een mooi jaargetijde daarvoor!

    1. Nou en of! Leuk dat je dit even liet weten en veel plezier met proberen!

  6. Door Peter op 18 oktober 2016 om 16:56

    Mooi,inspirerend stukje Noortje..en dat vanzelfsprekend weer met een vleugje humor geschreven:-)

    1. Dank je Peter, goed om te horen 🙂

  7. Door Francis Dost op 18 oktober 2016 om 14:29

    Hallo Noortje, bedankt voor deze uitgebreide uitleg. Ik heb het meteen in favorieten gezet en ga hier zeker mee aan de slag. Was al gestart met de 1e optie, maar dit geeft enorm veel inspiratie. Dank je wel en groeten, Francis.

    1. Wat geweldig om te horen dat het je inspireert Francis! Altijd leuk om weer eens met wat nieuws te kunnen experimenteren toch?! Goed dat je met dit even liet weten, dank daarvoor en veel plezier met uitproberen!

  8. Door mdebeer op 18 oktober 2016 om 12:40

    Hoi Noortje! Leuk weer een stuk van jou. Mijn camera heeft deze functie niet maar ik vind het wel een heel fijn en helder stuk, met een leuk vleugje humor en met prachtige voorbeelden! En erg verfrissend. Wie weet bij een volgende camera stoeien hiermee:-)

    1. Leuk dat je reageert, ondanks dat je er niet direct zelf mee kunt gaan stoeien… maar inderdaad wellicht iets om te overwegen bij de aanschaf van een volgende camera, ik vind het een erg leuke extra. Dank voor je mooie complimenten ook!!

  9. Leuk geschreven en heel stimulerend.

    1. Goed om te horen, dank je Ton!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *