Menu

Onderdeel van Pixfactory

6 keer stoeien met dubbele belichting

Sommige camera’s bieden de mogelijkheid van meervoudige belichting. Wat je achteraf ook in bijvoorbeeld Photoshop kunt bewerkstelligen, doet de camera dan direct voor je: twee of meer opnames over elkaar heen plaatsen. Het grote voordeel is dat je direct ziet wat het effect is, waardoor je ook meteen dingen kunt aanpassen en bijstellen om een foto te krijgen die naar je zin is.
dubbele belichting
Behangmotief Fotograaf: Noortje Russel

Wil je ook aan de slag met de meervoudige belichting? Of ben je er al mee bezig, maar kun je nog wel wat ideetjes gebruiken? Hier zes verschillende dubbele belichtings-‘technieken’ die hopelijk inspireren om er ook (verder) mee te gaan experimenteren. Houd er rekening mee dat je misschien net als ik vooral veel misbaksels schiet… maar dat het stoeien ermee erg leuk is. En als er dan een paar mooie plaatjes uitrollen, zijn die ook wel echt uniek!

Hoewel je ook drie of meer foto’s over elkaar heen kunt plaatsen, beperken we ons hier tot twee beelden: dubbele belichting dus.

1 Het softe effect

De bekendste techniek is waarschijnlijk wel het mooie zachte effect dat je met dubbele belichting kunt krijgen. Je maakt dan twee foto’s van precies hetzelfde kader, waarvan er eentje scherp en eentje out of focus (haal het scherpstelgebied naar voren). Het wordt aangeraden dit met statief te doen, maar dat hoeft niet per se. Beide voorbeelden hier (close-up en landschap) zijn zonder statief gemaakt.

Dubbele belichting
Boerenkrokus Fotograaf: Nel Talen
Natte Voeten
Natte Voeten Fotograaf: Noortje Russel

2. De verdubbelaar

De verdubbelaar oftewel: één en één is twee. Ik moest bij deze foto aan het bekende gedichtje (van Michel van der Plas) denken:

Ik zit mij voor het vensterglas
onnoemelijk te vervelen.
Ik wou dat ik twee hondjes was,
dan kon ik samen spelen.

Je maakt twee verschillende opnames van hetzelfde dier, of van eenzelfde bloem, paddenstoel of wat dan ook, waarbij vooral de compositie belangrijk is.

 

Uugh watch my eye you idiot
Uugh watch my eye you idiot Fotograaf: Peter Duitsman

 

3. Appels en peren

Appels met peren vergelijken, neuh… maar wel leuk om ze samen te laten schitteren! Laat de camera twee geheel verschillende beelden samenvoegen. Wat mij betreft de moeilijkste variant, en ook eentje die om wat ‘voorbereidend denkwerk’ vraagt. Hier wel bijzonder mooi en creatief gedaan door Ingrid Vekemans, die zeven jaar geleden als eerste begon te experimenteren met meervoudige belichting.

The Lamp Shade
The Lamp Shade Fotograaf: Ingrid Vekemans

4. Het draaieffect

Door de camera bij de tweede foto slechts een heel klein beetje opzij te draaien ten opzichte van de eerste (1 cm ofzo), krijg je een enórm draaieffect in de uiteindelijke foto. Hier wil je geen album vol van, maar best leuk om eens mee te stoeien.

Dizzy
Dizzy Fotograaf: Noortje Russel

 

5. De artistieke chaos

Bladeren, dennenappels, bloemen… deze lenen zich prima voor een dubbele-belichtings-close-up om er een mooi rommeltje van te maken. Hier zijn twee foto’s van berijpte bladeren over elkaar heen geplaatst, die beide een scherpe focus hadden, maar waarvan de tweede met een iets ander camerastandpunt is genomen.

Winterblad
Winterblad Fotograaf: Noortje Russel

6. Natuurlijke patronen

Een grote hit in mijn familie en vriendenkring: het natuurlijke patroon. Al besteld in dekbedovertrek, behang en rolgordijn.
Hier is voor het bladmotief gekozen, waarbij twee foto’s met bladeren van verschillende bomen over elkaar heen zijn geplaatst, beide overbelicht geschoten tegen een grijze lucht.

 

Behangmotief
Behangmotief Fotograaf: Noortje Russel

Waarschijnlijk zijn er nog wel meer ‘technieken’ te bedenken en ook binnen deze zes zijn weer allerlei variaties mogelijk. Maar hopelijk biedt dit vast wat inspiratie om met meervoudige belichting aan de slag te gaan. Wie het echt serieus wil aanpakken, kan natuurlijk ook een workshop volgen.

19 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

19 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: