Menu

Onderdeel van Pixfactory

Zet het onderwerp eens in de schaduw

Het is zomer en hopelijk krijgen we lekker veel zonnige dagen. De dagen zijn nu ook op z'n langst. Erg vroeg opstaan of heel laat naar bed dus als je wilt genieten van het mooie licht. Bij zonnig weer zijn overdag de schaduwen hard en contrasten hoog en dat is meestal niet wat je op je macrofoto wilt zien. Maar betekent dat dan dat je overdag helemaal niet kunt fotograferen? Nee hoor! Je moet alleen zelf voor bewolkt weer zorgen. 
Hier is het onderwerp in de schaduw gezet om te harde schaduwen te voorkomen. Fotograaf: Wendy de Waal

Onderwerp niet in de spotlight

Door het onderwerp in de schaduw te zetten, kun je zelfs midden op de dag mooie macrofoto’s maken. De schaduw maak je heel gemakkelijk zelf met behulp van een witte paraplu. De paraplu fungeert als het ware als een wolk op een bewolkte dag. De paraplu maakt het licht zachter en diffuus, waardoor details in het onderwerp beter uitkomen. De harde schaduwen en hoge contrasten verdwijnen en dat maakt het onderwerp aantrekkelijker. 

Achtergrond

En de achtergrond dan? Die kun je gewoon in de zon laten staan. Je moet er alleen op letten dat het onderwerp zelf niet te donker wordt in vergelijking met de achtergrond. Een klein beetje inflitsen of een reflectiescherm kan wonderen doen om dat te voorkomen. Een andere oplossing is om over te belichten. Hierdoor krijg je een dromerige, serene sfeer in je foto, die de meeste mensen erg mooi vinden. 

Assistent?

Je kunt ook een combinatie van bovenstaande opties toepassen. Dus bijvoorbeeld het onderwerp in de schaduw zetten, overbelichten én het onderwerp met een reflectiescherm wat extra licht geven. Afhankelijk van hoe ver het onderwerp van de camera af staat en of je een statief gebruikt, kan het handig zijn om iemand te vragen om je te assisteren. Diegene kan dan bijvoorbeeld het reflectiescherm en/of de paraplu vasthouden. Jijzelf kunt je dan bezighouden met de scherpstelling en de belichting.

Geen assistent? 

Geen nood! Er zijn ook genoeg creatieve oplossingen te bedenken waardoor je wel in je eentje alles kunt bedienen. Om te beginnen kun je de camera op een statief zetten (of op een andere stabiele ondergrond) en fotograferen met een afstandsbediening of zelfontspanner. Een reflectiescherm kun je bijvoorbeeld neerleggen of ergens tegenaan laten steunen. Let er wel op dat je eerst je paraplu positioneert, zodat je reflectiescherm niet in de schaduw terecht komt, want in de schaduw reflecteert het scherm geen licht. Afhankelijk van wat voor paraplu je gebruikt kun je deze in de grond steken of ergens aan vast klemmen. Met behulp van bijvoorbeeld een swivel kun je de paraplu ook bevestigen aan een statief. 

Wat voor paraplu heb je nodig?

Een witte paraplu werkt het beste, omdat deze het zonlicht mooi diffuus verspreidt. Het maakt niet uit van welk merk de paraplu is. Gebruik geen gekleurde paraplu of parasol, omdat dat een kleurzweem kan geven op de foto. 

Aandachtspunten

Als je het onderwerp in de schaduw zet, zul je de belichting moeten aanpassen ten opzichte van toen het nog in de zon stond. Experimenteer er rustig op los en kijk eens wat er gebeurt als je over- of onder belicht. Let verder goed op waar de schaduw precies valt. Wil je de hele scène in de schaduw zetten of alleen het onderwerp? Pas op dat je niet per ongeluk een gedeelte van de achtergrond in de schaduw zet (tenzij dat precies je bedoeling is natuurlijk).

Als je met een reflectiescherm werkt, let dan goed op welk gedeelte van het onderwerp extra licht krijgt. Het ziet er bijvoorbeeld vreemd uit als alleen een gedeelte van een bloemsteel lichter is.

Met deze tips heb je geen excuus meer hebt om overdag niet te fotograferen. Ik wens je veel plezier met experimenteren deze zomer!

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: