Menu

Onderdeel van Pixfactory

Zo bescherm je jouw apparatuur tegen de kou

Wanneer de zon opkomt daalt de temperatuur veelal. Fotograaf: Hans Brongers

Fotograferen in de winter vraagt extra aandacht

Nog nagenietend van de prachtige herfstbeelden dit jaar, is het weer tijd om je te richten op de winter. Een seizoen dat je weer fraaie beelden kan opleveren. Kan, want niets is natuurlijk zeker. Toch blijf ik geloven in opnieuw een mooi winterseizoen. De natuur ’s ochtendsvroeg bedekt met een mooi laagje rijp, of misschien zelfs wel sneeuw en ijs. Een periode waarin je eveneens rekening moeten houden met flinke kou en dat vraagt extra aandacht voor het materiaal. Daarom hieronder een aantal tips die jou en jouw apparatuur goed de winter door kan helpen. Kende je deze tips al, zie deze dan als een reminder.

Langs open wateren is de temperatuur vaak lager. Fotograaf: Hans Brongers

Met de camera de vrieskou in

Ga je ’s ochtendsvroeg de vrieskou in om te fotograferen, denk er dan aan dat ook jouw camera moet acclimatiseren. De temperatuur in je camera kan hoger zijn dan de buitentemperatuur. Je kunt dit zien doordat de lens beslaat. Als dit zo is, wacht dan even met het wisselen van de lens. De kans bestaat dat door het temperatuurverschil condens in je camera ontstaat. Ook kan het gebeuren dat de display beslaat, bijvoorbeeld door jouw uitgeademde warme lucht. Dit kun je verhelpen door je live view aan te zetten zodat het display wordt verwarmd.

Batterijen en accu’s en kou

Het is bekend dat accu’s in de koude sneller ‘leeglopen’. Stop daarom extra accu’s in je broekzak om deze warm te houden. Ook de batterij die ‘leeg’ aangeeft, kan na opgewarmd te zijn weer even door.

Macro-opnames maken liggend op je buik is natuurlijk prachtig, maar je koelt ook heel snel af. Fotograaf: Hans Brongers

Je driepoot statief en kou

Heel veel driepoot statieven zijn uitgerust met zogenaamde ‘beenwarmers’. Nee, de foamlaag op een of meerdere poten van jouw statief verwarmen niet. Zij zorgen er echter wel voor dat de kou van de poten wordt tegengehouden. Dus, houd je statief bij kou vast bij de beenwarmer(s).

Bij kou is de kans groot dat een roofvogel langer blijft zitten, dus makkelijker te fotograferen. Fotograaf: Hans Brongers

Met je camera terug in de warme ruimte

Als je uit de vrieskou komt haal dan niet direct je camera uit je tas. Ook nu kan het, door het temperatuurverschil, voorkomen dat in de binnenkant condens ontstaat. Wel kun je het geheugenkaartje er snel uithalen, want je bent natuurlijk nieuwsgierig naar de resultaten. Doe de camera dan wel weer terug in de tas, maar laat het klepje open van de ruime waar je kaartje in zit. Hierdoor kan eventueel vocht in de camera ontsnappen. Neem ruim de tijd om de camera te laten acclimatiseren, want condens in de camera is funest voor je toestel.

IJsklompen. Fotograaf: Hans Brongers

Denk tijdens het fotograferen in de winter ook aan jezelf

Dat je jezelf goed kleedt tegen de koude zal vast geen aandacht nodig hebben. Toch is het mij weleens overkomen dat ik mijn handschoenen vergat. Het wordt dan heel snel erg vervelend tot bijna onmogelijk om te fotograferen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Om de inwendige mens van tijd tot tijd weer op te warmen, neem ik altijd een thermosfles mee met een hete drank erin.

Tot slot is (blijven) bewegen een goede remedie tegen de kou. Zeker als je een tijdje stil staat, sta dan niet volkomen stil, maar beweeg. Al is het alleen maar met je tenen.

Alvast veel mooie winterse beelden gewenst!

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u