Menu

Onderdeel van Pixfactory

Zo dat was de zomer…

Voor veel mensen is de zomer de mooiste tijd van het jaar. Heerlijk genieten van de warmte, de zon, lekker lange en lichte dagen en het buiten zijn tijdens de zwoele avonden. Niet-fotografen denken vaak dat het voor de natuurfotograaf de mooiste tijd van het jaar is. “Je zult het weekend wel lekker gaan fotograferen, of niet? Het wordt supermooi weer!” Als ik dan uitleg dat ik niet zit te wachten op een strakblauwe lucht en dat ik de zomer eigenlijk het minst interessante seizoen vind, levert dat regelmatig verbaasde blikken op. Want stiekem kijk ik na de lente alweer uit naar de herfst!
Volop papegaaiduikers in Shetland in de zomer. Fotograaf: Renate van den Boom

Uitdaging

De felle zon, de warmte, het mega vroege opstaan om de zonsopkomst te fotograferen terwijl het mooiste licht alweer snel verdwenen is… De zomer kan me gestolen worden. Hoewel ik zeker geloof dat elk seizoen wat moois te bieden heeft en er altijd wat te fotograferen valt buiten, vormt de zomer voor mij de grootste uitdaging van alle seizoenen. Natuurlijk is er niets mis met uitdagingen! Die houden je scherp, maken je beter en dwingen je om eens anders te kijken en uit je comfort zone te komen. Dat houd ik me ook steeds voor in de zomer: “Kom op, Renaat. Een beetje fotograaf kan onder alle omstandigheden fotograferen, dus ook in de zomer”. En dus sta ik heel vroeg buiten om de warmte en het felle licht voor te zijn. Om vervolgens binnen no-time het zweet op mijn rug te voelen en alweer verlangend naar de herfst uit te kijken. Nee, de zomer is niet aan mij besteed.

Op een warme zomeravond op zoek naar beestjes in een bloemenweide. Fotograaf: Renate van den Boom

Noorden

Meestal betekent het dat ik de zomer gewoon lekker door werk. Uiteraard gaat de camera niet de hele zomer de kast in! Een keer een avond op zoek naar allerlei insectjes in een bloemenweide, of lekker vroeg naar buiten voor een boswandeling blijft gewoon genieten. Maar de Nederlandse zomer, zeker met de hoge temperaturen van de laatste keer, is voor mij niet het meest inspirerende jaargetijde. Om in de zomer toch lekker actief met fotografie aan de gang te zijn, ga ik graag op reis naar het noorden van Europa. Afgelopen zomer bracht ik een aantal weken door in Shetland.

Shetland, een aangename plek om de zomer door te brengen. Fotograaf: Renate van den Boom

De Shetland eilanden liggen ten noordoosten van Schotland en liggen net zo noordelijk als de zuidpunt van Groenland. In de zomer blijft de temperatuur ruim onder de 20 graden. Dat maakt het overigens geen slecht weer, integendeel! Ja het regent er ook geregeld, zeker net zo vaak als dat de zon er schijnt, of dat het super mistig is. Een man daar zei me eens: “Als het weer je niet bevalt, dan wacht je maar 10 minuten”. En het klopt inderdaad dat het weer heel snel kan veranderen, en daarmee ook het licht. Door de vele wolken en het water, vind ik het licht er vaak adembenemend mooi. De natuur loopt er iets achter, waardoor juist in de zomer de vogels erg interessant zijn om te fotograferen. Een mooie overgang van onze lente en beginnende zomer naar de zomer in Shetland!

Shetland, het weer is iedere 10 minuten anders. Fotograaf: Renate van den Boom

Voor de natuurfotograaf is Shetland een waar paradijs. Grote kolonies zeevogels, otters, walvissen en dolfijnen, mooie rotskusten, het woeste en desolate landschap… Je vindt het er allemaal. Geen slechte plek dus om aan de warme zomer in Nederland te ontsnappen.

Inspiratieloos

Terug in Nederland bleek de zomer nog lang niet voorbij. Ik merkte dat ik de warmte en droogte maar moeilijk van me af kon zetten. Ik zag genoeg foto’s voorbijkomen van fotografen die schitterend de warme zomer in beeld brachten. Maar ik voelde me inspiratieloos en worstelde de zomer door, wachtend op voor mij betere tijden. De ene keer mezelf vermanend toesprekend om er toch vooral op uit te gaan en ook in lastige tijden die mooie beelden op te zoeken, de andere keer berustend en erop vertrouwend dat de lust om te fotograferen nooit helemaal verdwijnt. En dat is natuurlijk ook zo! Ergens blijft dat fotografievlammetje volop branden en zodra de eerste mistige ochtenden en voor mij aangenamere temperaturen zich voordeden, was ik er weer! Alsof ik heel wat had in te halen en frustratie had weg te fotograferen, ging ik er weer op uit. Volop genietend van de natuur en het zachte licht.

Volop zacht licht in het bos. Ik hou er van! Fotograaf: Renate van den Boom

Op naar de herfst!

En het wordt alleen maar weer mooier wat mij betreft. De zomer is achter de rug, ik kan weer uitkijken naar de warme kleuren van de herfst, de paddenstoelen en het zachte licht. De winter en de lente die hierna volgen zal ik ook met open armen verwelkomen. Of zoals Loesje het zo mooi zegt: “Zo, dat was de zomer, nu wordt het tijd voor de stoere jaargetijden!”
Wat is jullie favoriete jaargetijde?

Op naar de herfst! Fotograaf: Renate van den Boom

Geef een reactie

10 reacties

 1. Voor mij ook herkenbaar, de zomerdip en de “vlucht” naar de Shetlands. De laatste 2 jaar ook gedaan, prachtige en rustige bestemming. Sumburgh Head en Noss in het zuiden voor de Papagaaiduikers en Hermaness in het noorden voor de Jan van Genten. En je verder laten verassen door de andere mooie plekken op de eilanden..
  Groet,
  Ron

  1. Hallo Ron,

   Wat leuk dat je Shetland ook ontdekt hebt. Dat zijn inderdaad mooie plekken die je noemt. Ik ben er voorlopig nog niet uitgekeken, er valt nog veel te ontdekken daar! Bedankt voor je reactie 🙂
   Gr. Renate

 2. Helemaal mee eens en zeer herkenbaar, op het werk kijken ze me nog steeds raar aan als ik vrij vraag als het gaat stormen of sneeuwen of als ze grote onweersbuien verwachten.
  leuk artikel.
  gr, eric

  1. Hoi Eric, dank je wel voor je reactie! Haha, ja ik kan me de verbaasde blikken van je collega’s voorstellen 😛 Ik ben ook gek op sneeuw, storm en onweersbuien. We gaan daarvoor het goede seizoen weer in! Veel plezier 🙂
   Gr. Renate

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

10 reacties

 1. Voor mij ook herkenbaar, de zomerdip en de “vlucht” naar de Shetlands. De laatste 2 jaar ook gedaan, prachtige en rustige bestemming. Sumburgh Head en Noss in het zuiden voor de Papagaaiduikers en Hermaness in het noorden voor de Jan van Genten. En je verder laten verassen door de andere mooie plekken op de eilanden..
  Groet,
  Ron

  1. Hallo Ron,

   Wat leuk dat je Shetland ook ontdekt hebt. Dat zijn inderdaad mooie plekken die je noemt. Ik ben er voorlopig nog niet uitgekeken, er valt nog veel te ontdekken daar! Bedankt voor je reactie 🙂
   Gr. Renate

 2. Helemaal mee eens en zeer herkenbaar, op het werk kijken ze me nog steeds raar aan als ik vrij vraag als het gaat stormen of sneeuwen of als ze grote onweersbuien verwachten.
  leuk artikel.
  gr, eric

  1. Hoi Eric, dank je wel voor je reactie! Haha, ja ik kan me de verbaasde blikken van je collega’s voorstellen 😛 Ik ben ook gek op sneeuw, storm en onweersbuien. We gaan daarvoor het goede seizoen weer in! Veel plezier 🙂
   Gr. Renate

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Renate van den Boom

Renate van den Boom

Renate fotografeert de natuur graag in alle facetten, maar vogels hebben toch wel de voorkeur. Natuurbeleving staat bij haar voorop en door haar foto’s herbeleeft ze de mooie momenten die ze in de natuur doorbrengt keer op keer weer.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: