Menu

Onderdeel van Pixfactory

Zo fotografeer je de pimpelmees

Jonge pimpelmeesjes zitten te wachten tot pa of ma een lekker hapje komen brengen. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Je hoort ze weer volop kwetteren: pimpelmezen. Ze zijn al vanaf het begin van de lente druk bezig met het versieren van een partner. Inmiddels werken ze druk aan een nestje en er zijn ook al pimpelmeesjes die al zitten te broeden.

Verschil tussen de pimpelmees en de koolmees

Soms wordt de pimpelmees verward met de koolmees, maar wie goed kijkt, ziet vrij snel het verschil tussen de twee vogels. De pimpelmees is kleiner dan de koolmees. Hiernaast heeft de koolmees een overwegend zwarte kop. De pimpelmees heeft een blauwe ‘pet’. Hiernaast zijn de vleugels en start blauwachtig.

Het fotograferen van de pimpelmees

Als de jonge pimpelmeesjes zijn uitgekomen, is dit luid en duidelijk te horen. Wie even stil blijft staan, zal al snel ontdekken waar die kleine herrieschoppers zich schuilhouden tot pa of ma een lekker hapje komt brengen. Met een telelens en voldoende afstand om de dieren niet te storen, lukt het zeker om een mooie foto te maken van een oudervogel die de jongen voert. Als de jongen iets groter worden, krijgen de oudervogels het steeds drukker. Ze hebben dan steeds minder tijd om zichzelf te verzorgen. Het kan dan zomaar zijn dat je een ietwat verfomfaaid beestje ziet zitten waarvan je denkt dat het een jong is, maar dat het de oudervogel is die aan het eind van zijn latijn is.

Geen jongen in de buurt? Leg dan de focus eens op het vogeltje zelf. Het is namelijk een prachtige vogel met zijn blauw, geel, grijs en witte verenkleed. Ennn… fotografeer het beestje eens in de natuurlijke leefomgeving. Dan krijg je een beeld van een klein vogeltje in de omgeving. Dat is weer eens iets anders dan alleen het vogeltje min of meer close-up in beeld. En voor een echt lenteplaatje: met wat geluk gaat het beestje in een boom zitten die in bloei staat of die een paar frisgroene blaadje heeft.

Tot slot: maak eens gebruik van een snelle sluitertijd en probeer het vogeltje eens vliegend vast te leggen. Handig daarbij is wel om vooraf het beestje te observeren. Meestal hebben ze vaste aanvliegroutes. Wie dit eenmaal doorheeft, heeft meer kans om dit gewone, maar mooie vogeltje goed op de foto te krijgen!

Meer informatie

Meer informatie over de pimpelmees vind je in het artikel: Mezen.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u