Menu

Onderdeel van Pixfactory

Zo fotografeer je juffers

Op ooghoogte is niet alleen de juffer veel indrukwekkender, de achtergrond is nu ook veel natuurlijker en meer ondersteunend. Fotograaf: Johan van der Wielen

Juffers zijn sierlijke, fotogenieke beestjes en wie een beetje goed oplet in de buurt van het water, ziet al snel een heleboel vrolijk gekleurde juffers vliegen. Juffers kunnen blauw, rood, bruin, groenig of zelfs nog anders gekleurd zijn. Hoe klein en smal de diertjes ook zijn, het zijn sierlijke beestjes waar de kleuren vanaf spatten. Alle reden dus om ze eens van wat dichterbij te bekijken en vast te leggen op de gevoelige plaat.

Opvallend aan de juffers is hun opvallende, vaak glanzende, slanke lange lijfje. Zeker de blauwe juffers vallen bij het water al snel op. Het glanzende blauw is vaak al vanaf een behoorlijke afstand te zien. Bekijk de beestjes eerst eens goed voordat je gaat fotograferen. Dan ontdek je al veel opvallende details, zoals de gaasachtige vleugels of het kopje met de bewegende ogen. Ook hebben juffers allemaal kleine haartjes en kleurschakeringen op hun kopje. Zeker de moeite waard om eens beter te bestuderen en op in te zoomen. Naast alle details van de juffer, kan het ook mooie foto’s opleveren om de juffer in zijn omgeving vast te leggen. Soms zit er zelfs een hele groep bij elkaar. Dat kan dan mooie beelden opleveren. Een telelens kan hierbij helpen.

Tips

Nog een paar tips voor wie bang is dat de juffer gevlogen is voor de camera goed ingesteld staat:

  • Ga bij voorkeur ’s ochtends vroeg op pad. Dan zijn de juffers nog nat van de dauw en blijven ze beter zitten.
  • Geen tijd of zin om zo vroeg op pad te gaan? Zorg dan dat je weet waar veel juffers te zien zijn. Verken die plek vooraf en kijk wat goede plekken zijn om te gaan zitten. Let daarbij ook op dingen als stand van de zon en achtergrond.
  • Eenmaal op onderzoek uit geweest dan is het alleen nog maar een kwestie van installeren en wachten op het juiste moment.
  • Als je rustig beweegt en op één plek blijft zitten, gaat de juffer je op een gegeven moment als deel van de omgeving zien en is de kans heel groot dat hij of zij een behoorlijke tijd blijft zitten. En dat vergroot de kans op een mooie foto natuurlijk aanzienlijk.

 


Meer lezen:

Mocht je meer willen weten over het fotograferen van juffers en libellen? Lees dan eens het artikel Hoe fotografeer je libellen en juffers.

Wil je alles weten over macrofotografie? Lees dan het artikel Alles wat je moet weten over macrofotografie.


 

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u