Menu

Zo help je broedende vogels in je tuin

Huismussen Wilfried Solarz
Voor je het weet heb je broedende vogels in je tuin of op je balkon. Fotograaf: Wilfried Solarz

Een koppel vogels kan zo maar jouw tuin of balkon uitzoeken om te gaan nestelen. En dan heb je ineens broedende vogels in je tuin. Een nest jonge vogels kan een enorme leuke bezienswaardigheid zijn. En het geeft een hoop reuring, want ze kunnen behoorlijk tekeer gaan. Op een hele simpele manier kun je een handje helpen bij het grootbrengen van de jongen.

  1. Bij slecht of koud weer vinden de ouders misschien moeilijker insecten. Je kunt ze dan helpen door wat gedroogde meelwormen neer te leggen.
  2. Verstoor het nestje niet. Wacht met snoeien van de betreffende boom of struik tot de jongen zijn uitgevlogen. Maak ook niet te veel lawaai en wees niet heel actief rond het nest zolang de vogels broeden. Aan gewone aanwezigheid van mensen en dieren wennen ze overigens heel snel.
  3. Als de jongen zijn uitgevlogen, blijven ze nog een tijd in de buurt rondhangen om te leren vliegen en op eigen benen te staan. Houd de kat dan een paar dagen binnen (en/of vraag de buren dat ook te doen). De vogels zijn binnen een paar dagen gevlogen.

Bron: Vogelbescherming Nederland

Lees ook eens het artikel van Chris van Rijswijk over de dilemma’s bij nestfotografie.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u