Menu

Zo krijg je lichtcirkels in je foto

lichtcirkels
De lichtcirkels creëer je door een combinatie van tegenlicht, vocht en een geringe scherptediepte. Fotograaf: Jody Zweserijn

Soms zie je macro- en dichtbijfoto’s met van die prachtige lichtcirkels in de voor en/of achtergrond. Deze cirkels voegen vaak heel veel sfeer en gevoel aan je foto toe en worden meestal aangeduid met de term bokeh effect.
Het is niet zo moeilijk om deze lichtcirkels in je foto te krijgen. Tegenlicht, vocht (dauw, regendruppels of waterdruppels gemaakt met een plantenspuit) en een geringe scherptediepte zijn hiervoor de basiscomponenten. Hou je dicht voor je lens nog een grasspriet of bloemetje of iets dergelijks, dan zie je dit in veelvoud geprojecteerd in de lichtcirkels in de achtergrond. Een vintage lensje zoals een Helios of Trioplan kan het effect van de cirkels versterken.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Beste Jody,
    Dank voor het leuke stukje.
    Bokeh is altijd heel fraai inderdaad.
    Heb je nog een -speciaal- advies om ervoor te zorgen dat het onderwerp geen silhouet wordt, wanneer je tegen het licht in fotografeert?

    1. Hallo Jacqueline, ikzelf hou heel erg van het licht en belicht tegenlichtfoto’s zoals bij dit artikel gevoegd één of twee stops over dan de belichtingsmeter van de camera adviseert. Daarom is in bovenstaand geval de kievitsbloem geen silhouet. Je kunt het ook anders aanpakken, door b.v. met een flits te werken. Heb je een externe flits, dan kun je ervoor kiezen vanuit een iets andere richting te flitsen dan je fotografeert. Soms werk ik ook met een reflectiescherm en reflecteer ik het tegenlicht weer naar het onderwerp. Groeten, Jody

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u