Menu

Onderdeel van Pixfactory

Zo prepareer je foto’s voor Instagram met Lightroom en Photoshop

Atelopus
Je moet er toch niet aan denken dat Instagram je foto onscherp maakt of de kleuren totaal verkeerd weergeeft? Fotograaf: Ronald Zimmerman

Social media als Instagram is voor jou als natuurfotograaf een geweldige manier om te netwerken. Maar de beeldkwaliteit kan erg teleurstellend zijn. Als serieuze natuurfotograaf wil je natuurlijk jouw beelden zo mooi mogelijk presenteren.

Wat fout kan gaan

Je hebt foto’s gemaakt waar je trots op bent en gaat deze thuis zorgvuldig bewerken. Je zet al jouw kennis en kunde van fotobewerking in om het optimale uit je beelden te halen. Uiteindelijk levert dit op de computer het gewenste resultaat op in hoge resolutie . Daarna wil je deze foto’s graag delen op jouw Instagram account. Het resultaat zijn onscherpe foto’s waarvan de kleuren opeens heel anders zijn. Deze teleurstelling heb ik zelf ook meegemaakt.

De optimale instellingen

De teleurstelling heb ik omgezet in een zoektocht naar de optimale instellingen waarmee ik foto’s prepareer voor Instagram. Prepareren is noodzakelijk, want de hoogste resolutie en grootste kleurenbereik leveren niet de beste resultaten op.

Essentieel voor de optimale instellingen is dat de breedte van de foto altijd exact 1080 pixels is. Dit is het formaat dat Instagram hanteert. Alles wat groter is zal Instagram naar 1080 pixels schalen met kwaliteitsverlies tot gevolg.

De keuze voor ‘sRGB’ is ook essentieel, omdat dit ervoor zorgt dat de kleuren goed weergegeven worden. AdobeRGB en ProPhotoRGB hebben beide een breder kleurenspectrum, maar Instagram ondersteunt deze niet goed. Dit heeft een verkeerde kleurenweergave tot gevolg.

Ook kies ik voor een ‘PNG’ bestand in plaats van een ‘JPEG’. PNG is een nieuwer bestandstype dan JPEG met een efficiëntere compressie. Zowel Instagram als Facebook ondersteunen dit type en comprimeren deze minder. Door het kleine formaat van Instagram is dit minder merkbaar dan op Facebook. Deze keuze is dan ook niet zo essentieel. Voel je dan vrij om JPEG te gebruiken.

Prepareren in Lightroom en Photoshop

Het voordeel van het prepareren voor Instagram is dat je geen aanpassingen hoeft te doen aan jouw werkwijze. Er komt alleen een stap bij. Om deze reden sla ik het gedeelte over het bewerken van de foto over en maak ik een sprong naar het ‘exporteren’ van de foto.

Crop verticale foto’s eerst

Ik raad wel aan om verticale foto’s alvast in de 4:5 verhouding te croppen voordat je gaat exporteren. Helaas worden gangbare verticale verhoudingen als 2:3 en 3:4 niet ondersteund en is een “speciale Instagram crop” noodzakelijk. Eventueel kun je de uitsnede nog in de Instagram app maken. Wel is de 4:5 verhouding nogal ingrijpend voor je foto en je wil hier wellicht nog over nadenken.

Hoe het werkt in Lightroom

 1. Ga naar ‘exporteren’. Klik met de rechtermuisknop op de foto en kies dan ‘exporteren’.
 2. Kies de juiste locatie en vul de gewenste bestandsnaam in.
 3. Bij ‘bestandsinstellingen’ kies je voor ‘PNG’ en ‘sRGB’.
 4. Selecteer bij ‘afbeeldingsgrootte’ de ‘lange rand’ wanneer je een horizontale foto exporteert. Vul vervolgens 1080 pixels in bij de breedte. Bij een verticale foto kies je voor ‘korte rand’ en ook 1080 pixels. Lightroom zorgt vervolgens dat de verhoudingen kloppen.
 5. Exporteer de foto.
Afbeelding voor Instagram prepareren voor Lightroom
Afbeelding voor Instagram prepareren in Lightroom. Fotograaf: Ronald Zimmerman

Hoe het werkt in Photoshop

 1. Ga naar ‘exporteren’. Ga naar ‘bestand’, kies dan ‘exporteren’ en vervolgens ‘exporteren naar’.
 2. Kies bij ‘bestandsinstellingen’ voor ‘PNG’. PNG is een nieuwer bestandstype dan JPEG met een efficiëntere compressie. Zowel Instagram als Facebook ondersteunen dit type en leveren een beter resultaat op. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om JPEG te gebruiken. Zorg dat beide vinkjes weg zijn.
 3. Bij ‘formaat afbeelding’ kies je voor een breedte van 1080 pixels. De hoogste wordt automatisch berekend. Bij een verticale foto vul je eveneens 1080 pixels in bij de breedte. Photoshop berekent vervolgens de juiste hoogte.
 4. Controleer of de breedte daadwerkelijk 1080 pixels is. Staat er 1079 pixels dan vul je 1081 pixels in bij ‘formaat afbeelding’. Komt de afbeelding boven de 1080 pixels dan verander je de breedte naar 1080 pixels bij ‘canvasgrootte’. Photoshop snijdt nu wat van de breedte af om de afbeelding exact 1080 pixels breed te maken.
 5. Exporteer de foto.
 6. Kies de juiste locatie, vul de gewenste bestandsnaam in en kies bewaren.
Photoshop afbeelding prepareren
Afbeelding voor Instagram prepareren in Photoshop. Fotograaf: Ronald Zimmerman

Ik hoop dat het prepareren met de optimale instellingen je helpt jouw foto’s zo goed mogelijk te presenteren op Instagram.

Geef een reactie

14 reacties

 1. Hallo Ronald,
  Bedankt voor de tip!
  Ik zit alleen te puzzelen met de aangepaste instellingen, ik wil mijn naam, daarna het volgnummer, maar hij doet mijn naam volgnummer1 en en blijdt dit zo, hij telt niet door.Hoe pas je dat aan?

  Groet, Jan

 2. Blijkbaar werkt dit niet met de Lr app vanaf mobiel.. Daar zie ik geen optie om formaat en sRGB in te stellen. Jammer is dat aangezien ik doorgaans op telefoon bewerk.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u