Menu

Onderdeel van Pixfactory

Zo prepareer je foto’s voor Instagram met Lightroom en Photoshop

Atelopus
Je moet er toch niet aan denken dat Instagram je foto onscherp maakt of de kleuren totaal verkeerd weergeeft? Fotograaf: Ronald Zimmerman

Social media als Instagram is voor jou als natuurfotograaf een geweldige manier om te netwerken. Maar de beeldkwaliteit kan erg teleurstellend zijn. Als serieuze natuurfotograaf wil je natuurlijk jouw beelden zo mooi mogelijk presenteren.

Wat fout kan gaan

Je hebt foto’s gemaakt waar je trots op bent en gaat deze thuis zorgvuldig bewerken. Je zet al jouw kennis en kunde van fotobewerking in om het optimale uit je beelden te halen. Uiteindelijk levert dit op de computer het gewenste resultaat op in hoge resolutie . Daarna wil je deze foto’s graag delen op jouw Instagram account. Het resultaat zijn onscherpe foto’s waarvan de kleuren opeens heel anders zijn. Deze teleurstelling heb ik zelf ook meegemaakt.

De optimale instellingen

De teleurstelling heb ik omgezet in een zoektocht naar de optimale instellingen waarmee ik foto’s prepareer voor Instagram. Prepareren is noodzakelijk, want de hoogste resolutie en grootste kleurenbereik leveren niet de beste resultaten op.

Essentieel voor de optimale instellingen is dat de breedte van de foto altijd exact 1080 pixels is. Dit is het formaat dat Instagram hanteert. Alles wat groter is zal Instagram naar 1080 pixels schalen met kwaliteitsverlies tot gevolg.

De keuze voor ‘sRGB’ is ook essentieel, omdat dit ervoor zorgt dat de kleuren goed weergegeven worden. AdobeRGB en ProPhotoRGB hebben beide een breder kleurenspectrum, maar Instagram ondersteunt deze niet goed. Dit heeft een verkeerde kleurenweergave tot gevolg.

Ook kies ik voor een ‘PNG’ bestand in plaats van een ‘JPEG’. PNG is een nieuwer bestandstype dan JPEG met een efficiëntere compressie. Zowel Instagram als Facebook ondersteunen dit type en comprimeren deze minder. Door het kleine formaat van Instagram is dit minder merkbaar dan op Facebook. Deze keuze is dan ook niet zo essentieel. Voel je dan vrij om JPEG te gebruiken.

Prepareren in Lightroom en Photoshop

Het voordeel van het prepareren voor Instagram is dat je geen aanpassingen hoeft te doen aan jouw werkwijze. Er komt alleen een stap bij. Om deze reden sla ik het gedeelte over het bewerken van de foto over en maak ik een sprong naar het ‘exporteren’ van de foto.

Crop verticale foto’s eerst

Ik raad wel aan om verticale foto’s alvast in de 4:5 verhouding te croppen voordat je gaat exporteren. Helaas worden gangbare verticale verhoudingen als 2:3 en 3:4 niet ondersteund en is een “speciale Instagram crop” noodzakelijk. Eventueel kun je de uitsnede nog in de Instagram app maken. Wel is de 4:5 verhouding nogal ingrijpend voor je foto en je wil hier wellicht nog over nadenken.

Hoe het werkt in Lightroom

  1. Ga naar ‘exporteren’. Klik met de rechtermuisknop op de foto en kies dan ‘exporteren’.
  2. Kies de juiste locatie en vul de gewenste bestandsnaam in.
  3. Bij ‘bestandsinstellingen’ kies je voor ‘PNG’ en ‘sRGB’.
  4. Selecteer bij ‘afbeeldingsgrootte’ de ‘lange rand’ wanneer je een horizontale foto exporteert. Vul vervolgens 1080 pixels in bij de breedte. Bij een verticale foto kies je voor ‘korte rand’ en ook 1080 pixels. Lightroom zorgt vervolgens dat de verhoudingen kloppen.
  5. Exporteer de foto.
Afbeelding voor Instagram prepareren voor Lightroom
Afbeelding voor Instagram prepareren in Lightroom. Fotograaf: Ronald Zimmerman

Hoe het werkt in Photoshop

  1. Ga naar ‘exporteren’. Ga naar ‘bestand’, kies dan ‘exporteren’ en vervolgens ‘exporteren naar’.
  2. Kies bij ‘bestandsinstellingen’ voor ‘PNG’. PNG is een nieuwer bestandstype dan JPEG met een efficiëntere compressie. Zowel Instagram als Facebook ondersteunen dit type en leveren een beter resultaat op. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om JPEG te gebruiken. Zorg dat beide vinkjes weg zijn.
  3. Bij ‘formaat afbeelding’ kies je voor een breedte van 1080 pixels. De hoogste wordt automatisch berekend. Bij een verticale foto vul je eveneens 1080 pixels in bij de breedte. Photoshop berekent vervolgens de juiste hoogte.
  4. Controleer of de breedte daadwerkelijk 1080 pixels is. Staat er 1079 pixels dan vul je 1081 pixels in bij ‘formaat afbeelding’. Komt de afbeelding boven de 1080 pixels dan verander je de breedte naar 1080 pixels bij ‘canvasgrootte’. Photoshop snijdt nu wat van de breedte af om de afbeelding exact 1080 pixels breed te maken.
  5. Exporteer de foto.
  6. Kies de juiste locatie, vul de gewenste bestandsnaam in en kies bewaren.
Photoshop afbeelding prepareren
Afbeelding voor Instagram prepareren in Photoshop. Fotograaf: Ronald Zimmerman

Ik hoop dat het prepareren met de optimale instellingen je helpt jouw foto’s zo goed mogelijk te presenteren op Instagram.

Geef een reactie

14 reacties

  1. Dank voor je uitleg! Ik heb nog één vraagje. Als ik foto’s exporteer met een hogere resolutie dan 1080, gewoon omdat ik de beste kwaliteit wil hebben als ik deze opsla op mijn hd. Dan zou de kwaliteit toch hetzelfde zijn op ig in vergelijking als ik de foto met 1080 exporteer? Omdat ig de foto met een hogere resolutie toch naar 1080 zet? Dus zijn beide foto’s 1080?

    1. Uiteindelijk worden alle foto’s op IG 1080px breed. Het verschil is dat je de foto schaalt met Lightroom/Photoshop in plaats van Instagram. Adobe heeft een betere engine en je hebt meer controle. Instagram en Facebook schalen naar hun “native” resoluties en comprimeren daarnaast ook nog. Facebook doet dit agressiever. Met deze instellingen merk je daar niet veel van. De resultaten zijn veel beter. Bij Instagram werkt het ook. Alleen bij Instagram is het verschil sowieso al kleiner, omdat je de foto op een klein formaat bekijkt. Door de instellingen die ik beschrijf blijft de scherpte en de kleur behouden. Ook is de kans op foutjes die de foto lelijker maken veel kleiner.

      Ik bewaar ook foto’s in een groter formaat.
      Ik exporteer van elke foto een TIFF, RAW, PNG (Facebook) en PNG (Instagram). Dit is voor het archief. Daarnaast exporteer ik vanuit Lightroom regelmatig foto’s in andere formaten voor andere toepassingen. Vanuit Lightroom kun je voor elke toepassing een ander formaat/bestandstype exporteren. Bijvoorbeeld voor een afdruk, fotowedstrijd of websites.

  2. Dank voor de uitleg! Hoe krijg je de foto dan het meest makkelijk op Instagram? Via Dropbox/WeTransfer?

    Groetjes,
    Michelle

    1. Beste Michelle,
      Ik gebruik zelf Google Drive. De foto’s van mijn computer worden in de cloud gezet. Met mijn telefoon kan er gewoon bij en ze downloaden. Dat kan ook met Dropbox, iCloud, etc.
      Je kunt volgens mij tegenwoordig ook vanaf je computer foto’s plaatsen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u