Menu

Onderdeel van Pixfactory

Zon en zand: de perfecte combinatie voor high-key fotografie

Als natuurfotograaf wil je elke dag wel op pad. Maar je weet ook: de mooiste foto’s maak je met sfeervol licht. In de praktijk kan je helaas niet altijd op pad als het licht het mooist is. Dan moet je het doen met die ene vrije zondagmiddag. Wat nu als net op dat moment er een strakblauwe lucht is? Heerlijk om in de tuin te zitten, maar het was nu net een moment om op pad te gaan met de camera. Wat zou je op zo’n moment kunnen fotograferen?
Het strand is een mooie plek voor high key fotografie.
Het strand is een mooie plek voor high-key fotografie. Fotograaf: Thijs Kupers

Ga eens op pad naar een zandverstuiving of het strand. En ga daar eens bezig met high-key fotografie. Het vele licht dat op het zand wordt weerkaatst in combinatie met de lichte lucht maakt een zonnige dag hier perfect voor. Bekende zandverstuivingen zijn het Kootwijkerzand en de Loonse en Drunense Duinen.

High-Key

Met high-key fotografie leg je de nadruk op lichte tonen. De foto is een stuk lichter dan een normale foto, waardoor er juist in de schaduwen veel details naar voren komen. Normaal zijn die details veel minder zichtbaar. Zo is in onderstaande high-key foto de structuur van de bast en het wortelgestel veel meer in the picture dan bij de normaal belichte foto.

Een normaal belichte foto, je oog wordt vooral getrokken door het lichte zand.
Een normaal belichte foto, je oog wordt vooral getrokken door het lichte zand. Fotograaf: Thijs Kupers
Een high-key foto van dezelfde scene. De aandacht gaat nu niet meer uit naar het zand, maar vooral naar de boom met zijn bijzondere structuur, bast en wortelgestel.
Een high-key foto van dezelfde scene. De aandacht gaat nu niet meer uit naar het zand, maar vooral naar de boom met zijn bijzondere structuur, bast en wortelgestel. Fotograaf: Thijs Kupers

Doordat de kleuren zo licht zijn, worden het vanzelf pasteltinten. Door het vele licht en de pasteltinten heeft de foto een positieve vrolijke uitstraling. Dat is ook de reden dat het bijvoorbeeld veel bij bruidsfotografie en newborn fotografie wordt toegepast.

Bewust overbelichten

Een high-key foto is een stuk lichter dan een gewone foto. Je moet daarom flink overbelichten, wel 1 à 2 stops. Houdt daarbij wel het histogram in de gaten: zorg dat deze zo veel mogelijk naar rechts staat, maar zorg dat er geen details zijn uitgebeten.

Zorg dat de piek van je histogram zo veel mogelijk aan de rechterkant staat, zonder dat er overbelichte delen zijn.
Zorg dat de piek van je histogram zo veel mogelijk aan de rechterkant staat, zonder dat er overbelichte delen zijn. Fotograaf: Thijs Kupers

Speel in de bewerking van de foto vooral even met de schaduwen in de foto: moeten die wat lichter om het geheel nog luchtiger te maken, of heeft de foto wat meer contrast nodig en houdt je ze wat donkerder? Speel daarnaast ook eens met de kleuren. Zelf vind ik het mooi om de saturatie wat terug te draaien om het geheel nog wat luchtig te laten ogen. Ook een zwart-wit omzetting past mooi bij dit soort fotografie.

High-key werkt ook goed in zwart-wit. Zeker bij een minimalistische foto werkt dat goed.
High-key werkt ook goed in zwart-wit. Zeker bij een minimalistische foto werkt dat goed. Fotograaf: Thijs Kupers

Bomeneiland

Nu we technisch weten hoe we te werk moeten gaan, kunnen we op zoek gaan naar interessante composities. Doordat we high-key fotograferen zien doodnormale onderwerpen er soms wat vervreemdend uit zoals dit duintje. Bij een spectaculaire wolkenlucht zou je dit nooit als onderwerp kiezen, maar door alle leegte komt het nu juist in zijn kracht te staan. Door de leegte lijkt het haast buitenaards.

Gemaakt op Mars? High-key kan ook vervreemdend werken.
Gemaakt op Mars? High-key kan ook vervreemdend werken. Fotograaf: Thijs Kupers

Op een zandverstuiving staan her en der wat groepjes bomen. Omdat zowel het zand als de lucht vrij licht zijn, lijkt het nu haast een eiland, drijvend in een grote leegte. Door bewust nog wat extra lucht mee te nemen in de foto, wordt het geheel nog luchtiger en wordt die leegte nog eens extra benadrukt.

Een bomeneiland drijvend in een zee van licht.
Een bomeneiland drijvend in een zee van licht. Fotograaf: Thijs Kupers

Conclusie

Elke dag is het wel mooi weer om op pad te gaan. In deze tutorial hebben we inspiratie gegeven voor een zonnige dag. Door het vele licht wat op het zand weerkaatst wordt, is een zandverstuiving of strand een mooie plek voor high-key fotografie. Probeer je onderwerp simpel te houden en maak het beeld niet te druk: de kracht zit hem juist in de luchtige, lichte foto.

En mocht je uiteindelijk toch niet met een geslaagde foto thuiskomen? Dan heb je in ieder geval een lekkere zonnige wandeling door de (stuif)duinen gehad!

De kracht van een high key foto zit hem in de lichte, luchtige foto.
De kracht van een high-key foto zit hem in de lichte, luchtige foto. Fotograaf: Thijs Kupers

Eén reactie

  1. ik mis dé definitie van het fenomeen ‘hey key-fotografie’. voor beginners alsook amateurs een wezenlijke vraag/antwoord

    erasmus

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. ik mis dé definitie van het fenomeen ‘hey key-fotografie’. voor beginners alsook amateurs een wezenlijke vraag/antwoord

    erasmus

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: