Menu

Onderdeel van Pixfactory

Zonsopkomst aan zee fotograferen

Nu zul je misschien denken een schrijffout in de titel? Moet het niet de zonsondergang zijn? Want de zon gaat toch onder in het westen, dus in zee! Dat klopt, maar in bepaalde periodes is het mogelijk om de zonsopkomst ook aan zee te fotograferen. De foto bovenaan dit artikel van de making of maakte ik enkele jaren geleden op het Scheveningse strand. Het was een lang gekoesterde wens om een foto als deze te maken. Een foto waarin voor mij nagenoeg alles klopte. Een foto die niet zomaar tot stand kwam, maar waar het nodige aan vooraf ging. In deze making of neem ik je graag mee langs de route van idee tot eindresultaat.
Zonsopkomst aan zee Scheveningen
Eindresultaat van de zonsopkomst aan zee. Fotograaf: Hans Brongers

Een idee ontstaat

Lang voordat ik de foto maakte had ik al eens de zonsopkomst aan zee gefotografeerd. Dat was op het strand van IJmuiden. Toen werden het, door het ontbreken van een bekende skyline langs de kust, vooral foto’s van minimalistische aard. Ook mooi, maar tegelijkertijd ontstond het idee om eens naar een strand te gaan met een bekende skyline. Scheveningen voldeed met De Pier, het Kurhaus en de vuurtoren hier naar mijn mening aan.

Het idee wordt een plan

Nadat mijn fotobestemming vaststond, had ik ook al snel een beeld van de foto die ik in Scheveningen wilde gaan maken. Zo was het mijn plan om het ontwaken van de wereldberoemde kustplaats in een unieke sfeer vast te leggen. De lucht, de skyline en de zonsopkomst aan zee zouden hierin in ieder geval de hoofdrol gaan spelen. Deze aspecten staan echter niet op zichzelf, maar zijn verder uit te splitsen in sfeerbepalende elementen.

Het plan, de uitwerking

Hieronder heb ik een aantal voor mijn foto belangrijke sfeerbepalende elementen uitgewerkt en met enkele foto’s geïllustreerd.

Kleur

Het licht van de opkomende zon geeft kleur aan je foto. Hierbij is het belangrijk dat je weet wanneer, waar en hoe laat de zon opkomt ten opzichte van je standplaats. Hiervoor gebruik ik de app van Photo Ephemeris. Naast het weten in welke richting de zon opkomt is het ook zaak dat je ruim van tevoren op de juiste fotolocatie bent. Persoonlijk ben ik graag al bij aanvang van het blauwe uurtje aanwezig om zo de verkleuringen aan de hemel vast te kunnen leggen.

Helaas op deze ochtend niet de wolken waarop ik hoopte
Helaas op deze ochtend niet de wolken waarop ik hoopte Fotograaf: Hans Brongers

Drama

Wolken in het algemeen zorgen voor beleving in de lucht en dus ook in je foto. Wolken zijn er te kust en te keur en ieder soort zorgt voor een eigen sfeer. Ondanks dat weervoorspellers wel kunnen voorspellen of en wat voor soort wolken er komen, het blijft toch altijd afwachten. Voor mijn foto op het Scheveningse strand hoopte ik op een meer dreigende wolkenlucht voor de nodige drama in mijn foto te krijgen. Gelukkig werd ik tijdens mijn derde en definitieve ochtend beloond.

Dynamiek

Om te zorgen voor een stukje dynamiek aan mijn foto wilde ik gebruik maken van de golven en de stromingen in het water. Dit bereik ik door te fotograferen met een lange sluitertijd, bijvoorbeeld een halve seconde. Hierbij hoef ik overigens geen speciale filters te gebruiken. Op het tijdstip dat ik begin te fotograferen is het tenslotte nog duister genoeg. Wel gebruik ik een driepootstatief omdat uit de hand fotograferen in een lange sluitertijd vaak leidt tot bewegingsonscherpte.

Balans

Voor de nodige balans in mijn foto wilde ik gebruik maken van de weerspiegeling van de skyline in het wateroppervlak. Dit was mogelijk omdat ik op het strand was tijdens eb. Het water was hierdoor ver genoeg teruggetrokken om alles in beeld te krijgen. De enkele golf die wat verder het strand op rolde liet een mooi laagje water op het zand achter. Genoeg om de skyline erin te kunnen zien. Hierbij druk ik de poten van mijn statief overigens zo ver mogelijk in het zand om te voorkomen dat een golf het statief doet verzakken.

Voor de weerspiegeling stond ik te ver in het water. De golven hadden hier zoveel kracht dat weliswaar de dynamiek goed zichtbaar was, maar niet de gewenste weerspiegeling.
Voor de weerspiegeling stond ik te ver in het water. De golven hadden hier zoveel kracht dat weliswaar de dynamiek goed zichtbaar was, maar niet de gewenste weerspiegeling. Fotograaf: Hans Brongers

2 reacties

 1. Mooi!
  Maar even gekeken op tpe. Als je zonsopkomst wilt fotograferen zit je al rond de langste dag zo te zien. Klopt dat.
  Want om dan dit soort mooie luchten te krijgen moet je vlgs mij wel geduld hebben.

  1. Beste Corinne.
   Klopt dat deze opnames allemaal zijn gemaakt rond de langste dag.
   De kans op mooie luchten is voor een deel geluk hebben. Daarnaast kun je het van te voren wel al een beetje inschatten aan de hand van de weersverwachting.
   Wat vaker naar de gewenste locatie gaan verhoogt natuurlijk ook je kansen.
   Mooie dag verder!
   Hans

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

 1. Mooi!
  Maar even gekeken op tpe. Als je zonsopkomst wilt fotograferen zit je al rond de langste dag zo te zien. Klopt dat.
  Want om dan dit soort mooie luchten te krijgen moet je vlgs mij wel geduld hebben.

  1. Beste Corinne.
   Klopt dat deze opnames allemaal zijn gemaakt rond de langste dag.
   De kans op mooie luchten is voor een deel geluk hebben. Daarnaast kun je het van te voren wel al een beetje inschatten aan de hand van de weersverwachting.
   Wat vaker naar de gewenste locatie gaan verhoogt natuurlijk ook je kansen.
   Mooie dag verder!
   Hans

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: