Omgekeerd dag- en nachtritme
Onze midzomernachtreis (16 juli t/m 2 aug 2019) voelt als een groot avontuur. Mijn (nog steeds niet fotograferende) man en ik komen midden in de nacht aan op Tromsø. In een huurauto rijden we naar een appartement (B&B) op Zuid-Senja. We rijden bij fantastisch licht. Wat een vreemde gewaarwording dat het niet donker wordt. De zon gaat kort onder en komt meteen weer op. Dat levert ongeveer acht gouden uren per etmaal op, globaal van 10 uur ’s avonds tot 4 uur in de ochtend!
We komen in een omgekeerd dag- en nachtritme terecht door onze reis en dat laten we drie weken zo. Dat wordt genieten van mooi licht. De mensen op Senja rijden niet hard. Af en toe zitten er namelijk zomaar groepjes schapen op de weg en we zien meteen al drie rendieren!
Middernachtwandelen
Om de zon te kunnen zien in de nacht, zoeken we plekken met uitzicht boven de zee. Op Senja moet je daar op veel plaatsen voor klimmen omdat de bergen je het zicht op de zon benemen. Het is trouwens niet alleen de zon, die indruk maakt. In de nachten is het water verstild en kan wat melkachtig lijken. En het licht… het is ontroerend mooi.
Zuid-Senja
Via Stonglandseidet komen we op het ‘voetje’ onderaan Senja. Hier is het rustig wandelen zonder veel te stijgen. We maken tochten naar de Stangnesfjellet en Leirpollfjellet. Het hoeft niet hoog te zijn om mooi te wezen.
We laten de rust van de nacht op ons inwerken. Zeearenden vliegen over. Ha, daar zit een goudplevier. Vogels vastleggen? Dat houden we heel kort voor minimale verstoring. Een schreeuwende vos loopt – onzichtbaar voor ons – een eindje met ons op.
Het maken van panorama’s is ‘s nachts wat eenvoudiger aangezien de golven minder lasproblemen geven. Het water is vaak rustiger. Het is niet heel licht dus de sluitertijd zal wat langer zijn als je de ISO vrij laag wilt houden.
Liefhebbers van stenen en patronen kunnen bij Stangneset hun hart ophalen. De kunst ligt er voor je klaar.
Naar bergtoppen voor epische uitzichten – Sjursviktindan (Zuid-Senja)
We beklimmen de Sjursviktindan, een flinke klim, zeker met telelens en tripod. Er staan drie tot vijf uren voor maar het uitzicht is adembenemend. De bergrichel voor ons heeft een fraaie ruige rand, ook prachtig voor silhouetten.
De zon verdwijnt achter een wolkenbandje. Maar ach, er is zoveel te beleven hier. Ik maak panorama’s. In de diepte, ver beneden ons, foerageren rendieren in de sneeuw. Het lijken wel mieren. Toch blij met statief en telelens…
Na een tijdje komt de zon weer tevoorschijn. Tijdens het afdalen komt er een enorme wolkenpartij vanaf de zee naar ons toegedreven en we verdwijnen in de mist.
Fjorden en geulen
Bij hoog water zijn de meeste mooie geulen volgelopen. Liever bezoek ik mooie strandjes bij de fjorden als het geen hoog water is en wanneer er weinig voetstappen op de stranden staan. Bij de VVV is in dit seizoen een getijdentabel te krijgen om dit uit te zoeken. Het strand bij Ersfjord is heerlijk, leuk om te socializen met mensen van verschillende nationaliteiten en je tentje opzetten mag natuurlijk gewoon.
Na een tocht door Ånderdalen zijn we bij Hyttekroa in de buurt als we autopech krijgen. De waterstand is ideaal, de geulen zijn allemaal mooi zichtbaar en leiden het landschap in. Zo is het wachten op de wegenwacht geen straf. Binnen een uur is het gefikst trouwens.
Groene flits
Leuk aan heldere nachten is de kans op een groene flits die langer waar te nemen is dan in ons eigen land. De zon bevindt zich langdurig aan de horizon. Er is beslist een telelens nodig. Met 560mm op cropcamera sta ik op de rotsen bij Sjursvik, uitkijkend over de zee als de zon de horizon raakt. Ik stel scherp op de zon maar kijk niet door de zoeker naar de zon om mijn ogen niet te beschadigen. Overbelichten is funest dus ik belicht de zon goed, ook al wordt de zee daardoor donkerder. Een zeearend vliegt over… nee, niet doen, laat je niet afleiden, zeg ik tegen mezelf. Maar dan… twee otters voor ons, spelend en spartelend. Ik richt de camera op de dieren. Ze verdwijnen al snel uit het zicht. Even later, daar is de groene flits. Yes!
Er is teveel om te vertellen en te laten zien. Daarom volgt er binnenkort nog een deel 2 over het midzomernachtleven.
Midzomernachtzon locaties voor Senja
Prachtige beklimmingen: Segla, Grytatippen, Sjursviktindan, Sukkertoppen (bij Hamn i Senja).
Overig: Mefjordvaer, Skrolsvik (met Senjahesten), Leirpollfjellet, Stangnesfjellet, Hamn i Senja.
Mooie locaties: Mefjordbrygge, Husøy, Sifjord met fotogeniek omhoog kronkelende weg.
Tips
- Denk aan oogmasker en loopstokken.
- De vele insecten maken het fotograferen lastig. Handschoenen en capuchon/muts zijn daardoor geen overbodige luxe. En dan snel wapperen met de handen voor de lens, snel een foto maken en meteen controleren op insecten.
- De weersomstandigheden wisselen snel, neem voldoende laagjes en regenkleding mee, ook al is het zomer.
Links
- Hier vind je veel wandelroutes, klik ze aan voor gegevens over hoogteprofiel en lengte.
- Hoe werkt TPE.
- Getijdentabel: kies Tromsø en doe er een kwartier af voor Senja.
Lees ook het reisverslag van Karla Leeftink over haar bezoek aan Senja tijdens de herfst en de winter.
Deel 2 van Zwerven op Senja: Midzomernachtleven in een omgekeerd dag- en nachtritme.