Jury

De jury van de Groene Camera 2021 bestaat uit zes personen. Bij het samenstellen van de jury hanteren we de volgende criteria: expertise, diversiteit en oorspronkelijkheid. Mensen met sterke ideeën en meningen; mensen met een eigen wijsheid. Hieronder maak je nader met de jury voor de Groene Camera 2021.

Hennie van Heerden

Opgegroeid op wat je bijna een kinderboerderij kon noemen was er voor Hennie maar één richting mogelijk in haar fotografie; dieren. Het weergeven van de essentie van het dier in dat bepaalde moment is voor haar telkens weer de uitdaging waar ze zich voor geplaatst ziet. Voor haar is het belangrijk dat je het dier recht doet met die weergave op een zo natuurlijk mogelijke manier. Drive en doorzettingsvermogen zijn daarbij kernwoorden die haar op het lijf zijn geschreven. Sfeer en emotie in een foto zijn voor haar belangrijker dan pixels, resolutie en technische perfectie. Haar werk is in vele (inter-)nationale publicaties vertegenwoordigd zoals bijvoorbeeld National Geographic’s Bird Bible en Canon Japan’s tv-commercial voor de 1DmarkIV.

Theo Bosboom

Theo Bosboom is een gepassioneerde fotograaf, gespecialiseerd in natuur en landschappen. In 2013 gaf hij zijn carrière als advocaat op om zijn droom te kunnen volgen en als professioneel fotograaf aan de slag te gaan.

Hoewel Theo een brede interesse in de natuur heeft, houdt hij vooral van Noord Europa, ruige kusten en stormachtig weer. Vaak wordt hij geïnspireerd door de details van de natuur. Binnen Nederland werkt Theo de laatste jaren met name aan series binnen het thema mens en natuur. Theo wordt beschouwd als een creatieve fotograaf met een duidelijk herkenbare eigen stijl.

Theo’s beelden verschijnen geregeld in bekende tijdschriften als National Geographic (NL) en worden vaak onderscheiden bij prestigieuze fotowedstrijden, zoals Wildlife photographer of the year, European Wildlife photographer of the year en de Zilveren camera. Theo publiceerde tot nu toe drie fotoboeken, Ijsland puur, Dromen van wildernis en Shaped by the sea.

Diana Bokje

Diana Bokje groeide op in een fotografennest. Haar eerste camera kreeg zij op haar vierde verjaardag. Nu, ruim 40 jaar later, is de band inniger dan ooit. Als fotocoach, -docent en -redacteur houdt zij zich dagelijks bezig met beeld. De grote verscheidenheid aan beeld die dagelijks aan haar oog voorbijtrekt, wakkert haar liefde voor de fotografie nog steeds aan. Ook in haar eigen fotografie richt zij haar blik op de totale rijkdom van de fotografische wereld. Van prachtige poëtische beelden tot verhalende foto’s en soms ongrijpbare verbeeldingen van de werkelijkheid.

Peter de Haan
Sinds 1 januari 2019 is Peter directeur van het Museon, een interactief museum voor wetenschap en cultuur met een sterke educatieve missie. Hij heeft daarvoor bijna zijn hele carrière in de culturele sector gewerkt. Hij heeft onder andere in het kunstonderwijs gewerkt, was directeur van het Utrechtse Universiteitsmuseum en Sterrenwacht Sonnenborgh, heeft leiding gegeven aan een groot stedelijk project Vrede van Utrecht en heeft de laatste 3 jaar het Cultuurbedrijf Noordoostpolder geleid, waar Museum Schokland onderdeel van is.

Lars Soerink

Lars SoerinkFotograaf, filmer en ecoloog Lars Soerink is professioneel beeldmaker. ‘De camera is een paspoort naar ongelooflijke verhalen en bestemmingen. Naar mensen die de mooiste dingen tot stand brengen, naar plaatsen in de wereld waar dingen gebeuren die er toe doen. Die probeer ik recht te doen in mijn werk.’ Samen met enkele goede vrienden runt hij Vilda, een mediabedrijf en fotostockbureau ‘gespecialiseerd in landschappen en alles dat daarin leeft’. Tijdens zijn studie werkte hij op Shetland met de BBC aan Life of Birds met Sir David Attenbourough. Met filmmaker Ruben Smit werkte hij aan ‘De Schatkamer van de Veluwe’ en dit jaar bovendien aan een nieuwe film waarvoor hij dit jaar drie weken in West-Afrika filmde. Maar Lars’ specialisme ligt niet ver van huis; hij fotografeerde en filmde dit jaar zeer veel in de akkerlandschappen van Nederland en België. Lars werkt daarnaast ook als perswoordvoerder en communicatieadviseur voor Vogelbescherming Nederland.

Adviseur van de jury:

Robin Kraaij

Robin Kraaij is al sinds kind gefascineerd door de natuur en dan vooral al het kleine. Robin is ecoloog en een kenner op het gebied van ongewervelden, amfibieën, reptielen en planten. Vanuit zijn kennisgebied zal hij meekijken met de jury en hen adviseren. Het belangrijkste doel van Robin is zijn kennis over en liefde voor de natuur te delen.

Robin fotografeert zelf veel macro onderwerpen en heeft een erg grote collectie diersoorten die maar weinig gefotografeerd en gezien worden. Het belangrijkste van elke foto is dat er een verhaal bij verteld kan worden over de soort die op de foto staat.