Jury

De jury van de Groene Camera bestaat uit vijf personen en een onafhankelijke voorzitter zonder stemrecht. Bij het samenstellen van de jury hebben we de volgende criteria gehanteerd: expertise, diversiteit en oorspronkelijkheid. Mensen met sterke ideeën en meningen; mensen met een eigen wijsheid. Hieronder maak je nader met de jury voor de Groene Camera 2018.

Marijke Kodden

Marijke Kodden is als ontwerper en fotograaf werkzaam bij contentmarketingbureau MPG. in Amstelveen. Al 10 jaar komen haar passie en liefde voor natuur, design en fotografie samen in het ontwerpen, art direction, fotografie en beeldredactie voor natuurmagazine Naarbuiten (voorheen Onverwacht Nederland) van Staatsbosbeheer. Ze vindt het erg inspirerend om zowel te ontwerpen als te fotograferen. ‘Terwijl ik fotografeer ben ik in mijn hoofd al bezig met het design van de pagina’s.’ Marijke werkt veel samen met natuurfotografen. Bij het selecteren van de mooiste beelden gaat ze in eerste instantie gevoelsmatig te werk, maar kleur, licht, spanning en compositie moeten natuurlijk kloppen. Haar andere passies zijn reizen en reisfotografie. De fascinatie voor andere culturen en het vastleggen van prachtige landschappen en portretten maken haar gelukkig. Fotografie is het ideale middel om contact te maken met de mensen die ze op haar reizen tegenkomt. Deze ontmoetingen, de verhalen van de mensen en hun manier van leven verrijken haar. Dat vertaalt zich in een betrokkenheid, die Marijke’s portretten een emotionele gelaagdheid geven. Momenteel ligt haar fascinatie ook bij – en ontwikkelt zij zich richting – video/filmen en editen.

Marijke gaat voor licht: “Licht is alles. Licht creëert o.a. diepte, sfeer, gelaagdheid”.

 

Olaf Kraak

 

Bart Siebelink

Bart Siebelink is behalve fotograaf ook bioloog, journalist, reisleider en docent aan een kunstacademie. Vorig jaar won hij in twee categorieën van de Groene Camera.
Bart trekt heersende normen graag in twijfel en neemt zijn onderwerp van meerdere kanten in beschouwing te nemen. te bekijken. Dat uit zich in spiegelingen, herhalingen, beeldrijm en vaak onwerkelijke voorstellingen. Daarmee gaat zijn fotografische werk niet alleen over natuur, maar vooral over transformatie. Hij is pas tevreden wanneer hij er een nieuwe betekenislaag aan weet toe te voegen.
Voor hem gaat fotografie dus verder dan het observeren, analyseren en het begrijpen van zijn onderwerpen. Bart staat bekend als een creatieve, vernieuwende natuurfotograaf.

 

Rollin Verlinde

(c)Lars Soerink

Rollin Verlinde is gepassioneerd door natuur. Als 10-jarige werd hem in de klas gevraagd wat hij wilde worden. Terwijl zijn vriendjes voor brandweerman gingen, koos hij voor boswachter of fotograaf. Nu werkt hij voor de Vlaamse overheid en leidt hij boswachters op. Daarnaast heeft hij het foto-agentschap Vilda, dat beelden en artikels levert aan meer dan 100 klanten zoals overheden, natuurtijdschriften, natuurorganisaties etc.
Het lelijke of onzichtbare heeft ook recht op mooie foto’s. Dat is steeds de achterliggende gedachte geweest bij zijn onderwerpkeuze. Om niet weer de zoveelste ijsvogel- of vossenfoto te maken, richtte Rollin zijn aandacht op vissen, spinnen, vleermuizen, muizen, korstmossen, sprinkhanen, enz. Naast de high speed-flitsfotografie van vliegende vleermuizen doet hij ook aan extreme macro en onderwaterfoto- en videografie, als het maar niet teveel voor de hand ligt.
Door die lastige takken van de fotografie te beheersen, gaat Rollin’s aandacht dan ook zeker uit naar de technische perfectie van een beeld en de moeilijkheidsgraad. Het verhaal en of het beeld de kijker raakt is altijd het belangrijkste, maar voor Rollin moet het allemaal goed zitten.

 

Jan Vermeer

Jan Vermeer is fulltime professioneel fotograaf en heeft meer dan vijftig landen bezocht waaronder het bijzondere atol Aldabra en het tot de verbeelding sprekende Nova Zembla. Tijdens lezingen, workshops en begeleiden van fotoreizen deelt hij graag en enthousiast zijn kennis. Zijn foto’s zijn veelvuldig bekroond in prestigieuze fotowedstrijden zoals in de BBC Wildlife of the Year Contest en de GDT European Wildlife Photographer of the Year Contest. Hij is een veelgevraagd internationaal jurylid. Het werk van Jan Vermeer voert ons mee naar een verstilde wereld waar het leven exponent aanwezig is. Er gaat een intensieve bestudering aan vooraf wat terugkomt in de mystieke wereld die zo kenmerkend is in zijn werk. Jan Vermeer zoekt naar verborgen schoonheid die de ziel van de natuur bloot legt. Intens verlangen naar het ongrijpbare weet Jan Vermeer feilloos en indringend te presenteren.