Jury

De jury van de Groene Camera 2019 bestaat uit vijf personen. Bij het samenstellen van de jury hanteren we de volgende criteria: expertise, diversiteit en oorspronkelijkheid. Mensen met sterke ideeën en meningen; mensen met een eigen wijsheid. Hieronder maak je nader met de jury voor de Groene Camera 2019.

Diana Bokje

Diana Bokje groeide op in een fotografennest. Haar eerste camera kreeg zij op haar vierde verjaardag. Nu, 46 jaar later, is de band inniger dan ooit. Als fotocoach, -docent en -redacteur houdt zij zich dagelijks bezig met beeld. De grote verscheidenheid aan beeld die dagelijks aan haar oog voorbijtrekt, wakkert haar liefde voor de fotografie nog steeds aan. Ook in haar eigen fotografie richt zij haar blik op de totale rijkdom van de fotografische wereld. Van prachtige poëtische beelden tot verhalende foto’s en soms ongrijpbare verbeeldingen van de werkelijkheid.

Jan Vermeer

Jan Vermeer is fulltime professioneel fotograaf en heeft meer dan vijftig landen bezocht waaronder het bijzondere atol Aldabra en het tot de verbeelding sprekende Nova Zembla. Tijdens lezingen, workshops en begeleiden van fotoreizen deelt hij graag en enthousiast zijn kennis. Zijn foto’s zijn veelvuldig bekroond in prestigieuze fotowedstrijden zoals in de BBC Wildlife of the Year Contest en de GDT European Wildlife Photographer of the Year Contest. Hij is een veelgevraagd internationaal jurylid. Het werk van Jan Vermeer voert ons mee naar een verstilde wereld waar het leven exponent aanwezig is. Er gaat een intensieve bestudering aan vooraf wat terugkomt in de mystieke wereld die zo kenmerkend is in zijn werk. Jan Vermeer zoekt naar verborgen schoonheid die de ziel van de natuur bloot legt. Intens verlangen naar het ongrijpbare weet Jan Vermeer feilloos en indringend te presenteren.

Bart Siebelink

Bart Siebelink is behalve fotograaf ook bioloog, journalist, reisleider en docent aan een kunstacademie. Vorig jaar won hij in twee categorieën van de Groene Camera.
Bart trekt heersende normen graag in twijfel en neemt zijn onderwerp van meerdere kanten in beschouwing te nemen. te bekijken. Dat uit zich in spiegelingen, herhalingen, beeldrijm en vaak onwerkelijke voorstellingen. Daarmee gaat zijn fotografische werk niet alleen over natuur, maar vooral over transformatie. Hij is pas tevreden wanneer hij er een nieuwe betekenislaag aan weet toe te voegen. Voor hem gaat fotografie dus verder dan het observeren, analyseren en het begrijpen van zijn onderwerpen. Bart staat bekend als een creatieve, vernieuwende natuurfotograaf.

Peter de Haan

Sinds ben ik 1 januari jl. directeur van het Museon, een interactief museum voor wetenschap en cultuur met een sterke educatieve missie. Ik heb daarvoor bijna mijn hele carrière in de culturele sector gewerkt. Ik heb o.a. in het kunstonderwijs gewerkt, was directeur van het Utrechtse Universiteitsmuseum en Sterrenwacht Sonnenborgh, ik heb leiding gegeven aan een groot stedelijk project Vrede van Utrecht en ik heb de laatste 3 jaar het Cultuurbedrijf Noordoostpolder geleid, waar Museum Schokland onderdeel van is.

Robin Kraaij

Robin Kraaij is al sinds kind gefascineerd door de natuur en dan vooral al het kleine. Robin is ecoloog en een kenner op het gebied van ongewervelden, amfibieën, reptielen en planten. Vanuit zijn kennisgebied zal hij meekijken met de jury en hen adviseren. Het belangrijkste doel van Robin is zijn kennis over en liefde voor de natuur te delen.

Robin fotografeert zelf veel macro onderwerpen en heeft een erg grote collectie diersoorten die maar weinig gefotografeerd en gezien worden. Het belangrijkste van elke foto is dat er een verhaal bij verteld kan worden over de soort die op de foto staat.