HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

Beegderheide

Onbekend maakt onbemind, iets dat zeker voor de Beegderheide geldt. Het gebied mag dan wel niet groot zijn, de vennen mogen zich tot de mooiste van Limburg rekenen. Ook buiten de vennen valt genoeg te beleven, het gehele jaar rond.

Beegderheide
Frankenven Beegderheide Fotograaf: Bob Luijks

De Beegderheide is een sterk geaccidenteerd gebied. Stukjes stuifzand, pioniersvegetatie en heide bekleden het reliëf. In de uitgestoven laagten bevinden zich prachtige vennen; de Beegderheide vormt één van de fraaiste vennengebieden van Limburg. Ten zuiden van de Napoleonsweg zijn de vennen wat kleiner van formaat, maar is de flora van uitzonderlijke kwaliteit. De vennen aan de noordzijde hebben dan juist weer een groter formaat, waardoor deze aantrekkelijker zijn voor (overnachtende) watervogels, zoals ganzen. De massaal aanwezige waterlelies geven de vennen een bijzonder karakter. De rest van het gebied bestaat uit bos, van onder andere grove den, Amerikaanse eik (herfst!) en een afwisseling van zomereik met ruwe berk. Door de variatie in het landschap (van stuifzand tot bos) is de Beegderheide opvallend rijk aan kleurrijke korstmossen.

Ideaal voor

De vennen zijn vooral interessant voor landschaps- en macrofotografie. Rond zonsopkomst hangt er vaak mist boven de vennen, een waardevolle sfeermaker. In de vroege ochtend blijven ook de libellen rustig hangen in de oevervegetatie en pollen pijpenstrootje. Voor de meeste bloemen moet de zomerdag eerst een beetje op gang zijn gekomen, omdat de kwetsbare bloemen ‘s nachts sluiten.

beegderheide
Libel in ochtendlicht. Fotograaf: Bob Luijks

De heidevelden rond de vennen zijn uiteraard op hun mooist in augustus en lenen zich vooral goed voor landschapsfotografie. Een oplettend oog ontdekt hier het klein warkruid.

Enkele delen van het bos zijn rijk aan Amerikaanse eik. De explosie van kleuren leent zich goed voor uiteenlopende vormen van fotografie in de herfst.

Beste plekken

Zone Fengersven – Frankenven: in deze zone bevindt zich een aantal kleine vennen met een zeer fraai ontwikkelde oevervegetatie. Het Frankenven is landschappelijk vooral vanaf de zuidelijke oever fraai te fotograferen, zeker in de ‘groene’ seizoenen. De bijzondere planten en libellen maken de zone bijzonder geschikt voor macrofotografie.

Beegderheide
Oeverzone van het Frankenven op de Beegderheide. Fotograaf: Bob Luijks

Franse Berg: direct ten zuidoosten van het Frankenven bevindt zich dit stuifzandgebiedje. Ook hier geldt weer, niet groot, maar wel met legio mogelijkheden. Het zijn vooral de (korst)mossen die zich hier de sfeermakers mogen noemen. Zeker in de winterperiode geven ze kleur aan het bleke landschap.

Beegderven: dit ven is ideaal voor landschapsfotografie, zeker op een vroege ochtend met mist. Het fraaiste zicht heb je vanuit de zuidwesthoek. Met een beetje geluk wemelt het ‘s ochtends vroeg van de ganzen die hier overnachten en je het extraatje geven in de foto. Zijn die er niet, dan heb je nog altijd de waterlelies. Ook zonder bloemen vormen deze een fraaie (in de herfst kleurrijke) basis voor de foto.

Interessante soorten binnen het gebied

moerashertshooi, zonnedauw, witte waterlelie, viervlek, mierenleeuw

Op de kaart

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon