HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

Brunssummerheide

De Brunssummerheide is een heuvelachtig heidegebied met enkele vennen en een beekdal waar de Rode Beek doorheen stroomt. Verschillende open stukken met heide worden afgewisseld met naaldbossen.

Brunssummerheide
Spinnenrag bij ochtendlicht Fotograaf: David Peskens

Door de hoogteverschillen is het interessant om vanuit verschillende standpunten te fotograferen. Op de natte plekken komen veel soorten libellen en juffers voor. Denk aan heidelibellen, paardenbijter en beekoeverlibel. Op de gedeeltes met zand leeft de zandloopkever en voor de goede speurders zijn er ook salamanders en hagedissen te vinden. De heide wordt dagelijks begraasd door een kudde schapen. Het hele gebied is goed toegankelijk. Overal lopen paden.

Ideaal voor

Landschapsfotografie:
Het gebied leent zich voor landschapsfotografie. Vooral de uitgestrekte glooiende heideterreinen lenen zich hier prima voor. Hier en daar staat een strategische vliegden, maak daar gebruik van. In de dalen hangt ‘s ochtends vaak mist. Bijkomend voordeel van de ochtend is dat het reliëf door het strijklicht mooi geaccentueerd wordt.

Macrofotografie:
Door de landschappelijke diversiteit is er voor macrofotografie genoeg te doen. De mogelijkheden blijven zeker niet beperkt tot de heide. Langs de vennen, Rode Beek en in de (naald)bossen zijn steeds weer andere insecten en planten te vinden. De zomer is hiervoor de beste tijd, met de grootste variatie aan dieren en planten.

Beste plekken

Rode Beek: deze beek ontspringt in het gebied. Zeker rondom het brongebied is veel fraais te fotograferen, zoals juffers, libellen, zonnedauw en beenbreek.

Heuvel met uitzicht over het gebied bij het bezoekerscentrum: vanaf deze plek ervaar je het reliëf op zijn mooist, zeker op een iets mistige augustusochtend als de heide bloeit. Je hebt vanaf deze plek zicht op de zonsopkomst.

Vennen aan de kant van het bezoekerscentrum: landschappelijk zijn deze vennen niet zo spectaculair. Voor de macroliefhebber bieden ze weer andere libellen dan elders binnen de Brunssummerheide, zoals keizerlibel en glazenmakers.

Interessante soorten binnen het gebied

Zwervende heidelibel, zandhagedis, zandloopkever, kleine zonnedauw, moeraswespenorchis

Op de kaart

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon