Menu

Onderdeel van Pixfactory

Schiermonnikoog

Klein, maar een reus in fotografische mogelijkheden. Zo kun je Schiermonnikoog misschien nog wel het beste samenvatten. De vogelfotograaf krijgt duizenden steltlopers voorgeschoteld, landschapsliefhebbers worden getrakteerd op spectaculaire wolkenluchten en de macrofotograaf kan zich uitleven op de ongekend uitbundige plantenwereld.
schiermonnikoog
Embryonale duinen bij laagstaand zonlicht. Fotograaf: Johan van der Wielen

Schiermonnikoog is het kleinste bewoonde Waddeneiland en in zijn geheel een nationaal park. Behorend tot provincie Friesland ligt het boven het Lauwersmeergebied in Groningen. Het eiland is maar 18 kilometer lang en er wonen minder dan 1000 inwoners in één pittoresk vissersdorpje. Op dit autovrije eiland doe je alles op de fiets en met 30 kilometer aan fietspad kun je zo bijna overal komen.

Toch heeft dit kleine eiland een enorme diversiteit aan landschapstypen, flora en fauna. Kweldergebieden met slenken en kreken, het wad met typerende wadvogels, duinen met luwe duinvalleien waarin zeldzame planten groeien, strand met misschien wel de mooiste embryonale duinvorming, rif en groen strand waarop planten langzaam het zand bezetten, de grote zoetwater Westerplas met veel watervogels, poldergebieden met weidevogels en bosgebieden waarvan kleine berkenbosjes regelmatig onder water staan. Vanaf 15 april t/m 15 juli is het oostelijk deel vanaf het Willemsduin afgesloten wegens vogelbroedseizoen.

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

Geef een reactie

Deze artikelen vind je vast ook interessant: