Menu

Onderdeel van Pixfactory

10 tips voor vogelfotografie vanuit je huiskamer

Pimpelmees
Een zacht gekleurd pimpelmeesje komt nieuwsgierig als hij is een kijkje nemen aan het raam. Fotograaf: Kevin van den Hoven

In deze tijd waar ons wordt gevraagd zoveel mogelijk thuis blijven, kan jij ook vogels fotograferen vanuit je eigen huiskamer. Door enkele simpele tips en effectieve voorbereidingen schiet jij de mooiste foto’s van dichtbij.

10 tips

  1. Kies allereerst een raam uit dat is omringd door beplanting. Dit versnelt het bezoek van vogels. Al heb ik onderstaande tips ook toegepast op het werk en vanuit mijn appartement. Fotograferen vanuit de huiskamer kan dus werkelijk overal.
  2. Besteed tijdens de voorjaarsschoonmaak wat extra aandacht aan de ramen. Dit zorgt voor minder storende vlekken tijdens het fotograferen.
  3. Hang een oud gordijn of een stevig stuk karton voor het raam. Plaats deze het liefst aan de buitenkant om te voorkomen dat vogels tegen het raam aan vliegen en zich mogelijk verwonden. Vergeet natuurlijk niet om een aantal gaten te maken waar je het objectief tegen het glas aan zet. Denk ook aan een smalle strook waar je de omgeving mee kan observeren. Het heeft dus alle schijn van een privé schuilhut, hoe leuk is dat!
  4. Lok vogels naar het raam door een vogelvriendelijk voerderhuis te gebruiken. Geef het liefst vogelvoeding waarin ook extra meelwormen of ander dierlijk eiwit in zijn verwerkt. Hier hebben de vogels tijdens de broedtijd veel behoefte aan.
  5. Gebruik een ouderwetse vlaggenstokhouder als steun om een natuurlijke tak vlakbij het raam te kunnen monteren. Vogels zullen hier dankbaar gebruik van maken voordat zij een voederhuisje bezoeken. Een simpel twijgje of kleine tak is al voldoende. Als vogels de plek accepteren kan je zelfs dagelijks variëren van het te gebruiken materiaal.
  6. Ik raad een groothoek of minder groot teleobjectief aan omdat de vogels echt dichtbij komen.
  7. Fotografeer zo dichtbij en zo recht mogelijk door het glas. Dit voorkomt hinderlijke reflecties waar je anders mee te maken krijgt. Eventueel gebruik van een polarisatiefilter kan helpen hinderlijke raamschitteringen weg te filteren. Dit verhoogt ook het contrast op de vogels, wat in sommige gevallen mooi is mee genomen.
  8. Doordat je gebonden bent aan de positie van het raam, en dus weinig invloed hebt op de lichtval van de omgeving, kan spotmeting nog wel eens een helpende factor zijn om tot een juiste belichting te komen.
  9. Verwacht geen zeldzame soorten maar geniet vooral van de nabijheid van vogels. Een koolmees, pimpelmees, huismus en wellicht een spreeuw laten zich al snel zien als zij doorhebben dat er wat lekkers te halen valt. Maar kijk ook niet gek op als er plots een groenling of putter op jouw fotogenieke tak beland!
  10. Het gebruik van een statief zorgt voor extra stabiliteit en voorkomt onnodig tikken tegen het raam, waar je vogels mee verjaagd.
Koolmees
Het moment waarop de vogels de voederplaats inspecteren kan je mooi benutten om een fijn plaatje te schieten. Fotograaf: Kevin van den Hoven

Geef een reactie

3 reacties

  1. Worden de foto’s niet iets minder scherp als je van achter een raam fotografeert? Zelfs met een heel schoon raam. Het is toch vaak dubbel glas. Ik kan me voorstellen dat dit de scherpte niet ten goede komt. Alvast dank voor je reactie.

  2. Er mist volgens mij nog een optie: ik zet mijn camera op een statief bij het vogelhuisje of bij de vogelpindakaas of bij een boom/struik waar ze vaak zitten en bestuur deze vanuit huis via de app op mijn mobiel.

  3. Dit is inderdaad heel leuk om te doen. Mijn ervaringen met een polarisatiefilter tegen schitteringen door glas, ook in musea e.d. zijn niet heel goed; misschien doe ik iets verkeerd. Om schitteringen en ook tikken tegen het raam te vermijden gebruik ik vaak een rubberen zonnekap. Die kan ik gewoon tegen het glas aan zetten, is ook beter voor mijn lens of stijve zonnekap.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u