6 uitdagingen bij het fotograferen van orchideeën

orchideeen
Twee gevlekte orchissen in een gele waas van onscherpe boterbloemen. Fotograaf: Paul van Hoof

Binnenkort kun je je weer bezighouden met het fotograferen van orchideeën. Een prachtig onderwerp voor macro- en dichtbij fotografie. Maar ook een met de nodige uitdagingen als je lekker in het open veld aan de slag bent. Hieronder een 6-tal uitdagingen waarmee je geconfronteerd kunt worden en maatregelen die je hiertegen kunt nemen.

Uitdagingen bij het fotograferen van orchideeën

Te veel contrast door scherp zonlicht
Heerlijk en aangenaam die warme zon op je lijf. Maar dit licht zal je onderwerp veel contrast geven door scherpe lichte en donkere plekken of zelfs uitbijten. Je kunt dit voorkomen door je onderwerp in de schaduw te zetten door jezelf, het gebruik van een diffuusscherm of een wit fotografieparapluutje. Ook kun je een invulflits gebruiken om het licht te egaliseren.

Wind
Als je dicht op je onderwerp fotografeert dan kan elke beweging onscherpte opleveren. Werk daarom met een sluitertijd van minimaal 1/250 s. Fotografeer in de vroege ochtend of later op de avond want dan staat er vaak minder wind. Als er onvoldoende licht is voor een snelle sluitertijd, kun je de orchidee met een object uit de wind houden. Let wel op dat je het object waarmee je afschermt niet in beeld krijgt. Of zet de orchidee vast met een flexibele arm met klemmetje.

Ongewenste beweging van de camera
Bij macro- en dichtbij fotografie speelt niet alleen de wind een rol. Ook jij of de camera zelf kan trillingen veroorzaken die onscherpe foto’s veroorzaken. Fotografeer daarom altijd vanaf statief of pittenzak tegen bewegingsonscherpte. Als je met een afstandsbediening werkt hoef je de camera niet aan te raken bij het maken van een foto. En zet de vibratiereductie van je camera of lens uit. Deze heb je niet nodig als je met statief werkt.

Onscherpte op delen waar jij scherpte wel relevant vindt
Als je inzoomt op een bepaald deel van de orchidee, wil je mogelijk dat dit deel scherp is. Probeer altijd diafragma f22 uit voor voldoende scherptediepte. Kies een scherpstelpunt met de gedachte dat het scherpe gebied achter dit punt altijd 2 x zo groot is als vóór dit punt.

Autofocus stelt scherp op verkeerde deel
Bij macrofotografie en extreme close-up is de autofocus wel eens onnauwkeurig en stelt deze scherp op een ander punt dan jij zou willen. Zet daarom de autofocus uit en stel scherp met de hand.

Te drukke achtergrond
Om een enkele bloem van een orchidee te fotograferen kun je gerust diafragma f22 gebruiken. Wil je de hele orchidee en zijn omgeving fotograferen en de achtergrond rustig hebben dan werkt onscherpte goed. Gebruik hiervoor een diafragma tussen f4, f5,6 en f8. Verder kun je een beetje tuinieren in de vorm van hinderlijk in het beeld zichtbare losliggende blaadjes en takjes weghalen.

Meer informatie

Wil je meer weten over het fotograferen van orchideeën, lees dan ook eens deze artikelen:

 

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u