Menu

Onderdeel van Pixfactory

Allerlei manieren om klaprozen te fotograferen

Klaprozenveld
In Nederland zijn ze dun gezaaid: klaprozenvelden. Fotograaf: Jody Zweserijn

Op dit moment zie je overal in bermen, op taluds, braakliggende terreinen, akkers, etc. klaprozen bloeien. Vaak in combinatie met andere kleurige bloemen zoals margrieten, kamille, herik en korenbloemen. En als je geluk hebt ken je zelfs hele klaprozenvelden.

Zeker als er veel klaprozen bij elkaar staan, kan je al je lenzen en veel standpunten gebruiken om ze vast te leggen. Hieronder allerlei manieren om klaprozen te fotograferen.

Klaprozen en lenskeuze

  • Groothoeklens
    Omdat klaprozen dicht bij elkaar groeien zijn ze goed met een groothoeklens en veel scherptediepte te fotograferen. Zo maak je mooie overzichtsfoto’s, waarbij je kunt variëren tussen hoge en lage standpunten.
  • Telelens
    Met een telelens op je camera heb je veel mogelijkheden om tijdens het fotograferen te variëren. Zo kun je met veel scherpte werken of juist met weinig waarbij de voor- en achtergrond onscherp is. Of stel scherp op één klaproos in de verte, waarbij je zorgt dat alles wat er omheen staat onscherp is.
  • Macro en dichtbij lens
    Met de macrolens richt je op één bloem of zelfs details hiervan. De blaadjes van de bloem zijn transparant en hebben vaak een hele mooie vorm en structuur. Je kunt tussenringen tussen je camera en lens plaatsen zodat je nóg dichter op de klaproos kunt fotograferen. Ook oude en creatieve lenzen zijn erg leuk om mee te experimenteren.

Andere tips

  • Hou in verband met wind en beweging een snelle sluitertijd aan, bijvoorbeeld vanaf 1/500.
  • Fotografeer ook eens van een laag standpunt omhoog. Hierbij kun je een mooie blauwe lucht of wolken meepakken. Of de foto highkey maken.
  • Bij fel daglicht zal een klaproos niet zo mooi op de foto komen omdat de rode kleur dichtloopt. Maar een beetje (zacht) zonlicht kun je goed gebruiken omdat het licht door de blaadjes schijnt en je zo mooi de laagjes van de bloem ziet.
  • Varieer zo veel mogelijk met hoogtes vanwaar je fotografeert.

Meer informatie

Wil je nog meer lezen over de klaproos en het fotograferen hiervan, lees dan ook de volgende artikelen:

 

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u