Menu

Onderdeel van Pixfactory

Buxusmot: lastig maar ook erg mooi

Buxusmot Cydalima perspectalis
Buxusmot (Cydalima perspectalis). Fotograaf: Paul van Hoof

Zodra de naam buxusmot valt, associëren mensen dit meestal niet met iets positiefs. Meestal wordt er geklaagd over de vervelende rupsen die de buxusbosjes helemaal kaalvreten. Niet geheel ten onrechte. Echter, voor de natuurfotograaf en natuurliefhebber, biedt dit diertje ook veel mogelijkheden om eens goed van te genieten.

Vindplaats

De rupsen van de buxusmot zijn niet moeilijk te vinden. Zie je er eenmaal een op een bosje zitten, dan zie je al gauw nog enkele tientallen rupsen zitten. Wie goed kijkt, ziet ook de eitjes. En met een beetje mazzel vind je als fotograaf op hetzelfde moment ook nog de vlinder van de buxusmot op de bladeren. Alle levenscycli van de vlinder op één moment op één plant. Daar is als natuurfotograaf natuurlijk een prachtige serie van te maken.

Buxusmot
Buxusmot: lastig maar ook erg mooi. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Fotografietips

De rupsen mogen dan de blaadjes opeten en een kale buxus overlaten, ze zijn net als andere rupsen prachtig om te fotograferen. Het zijn wel snelle rupsen, dus als ze in beweging komen, moet je er snel bij zijn als fotograaf! Maar gelukkig zijn ze het overgrote deel van de tijd bezig met eten en laten ze zich rustig op de gevoelige plaat vastleggen. Voor de eitjes is het iets langer zoeken, maar met een macrolens zijn ze goed te vereeuwigen. En de vlinder van de buxusmot is prachtig om te zien. Wit met een beetje groen-/blauwige gloed op de vleugels als het licht er op een bepaalde manier op schijnt. Overdag zijn ze met een beetje speurwerk goed te vinden. Maar wie het zichzelf iets makkelijker wil maken: ’s avonds komen de diertjes op het licht van de lampen af. Grote kans dat er dan zo een stuk of zes op de ramen zitten. En dan is het alleen nog een kwestie van de camera gereedmaken en afdrukken.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u