Menu

Onderdeel van Pixfactory

Controleer de scherpte van je foto

Voorbeeld van scherptediepte bij macrofotografie
Bij handmatig scherpstellen heb je volledige vrije keuze van het punt waarop je scherp stelt. Fotograaf: Anita Bosker

Bij macrofotografie is scherpte in verhouding tot onscherpte belangrijk voor je foto. Je werkt met minimale scherptediepte doordat je dicht op je onderwerp fotografeert. Scherptediepte is afhankelijk van verschillende factoren: de grootte van de sensor in je camera, de brandpuntafstand van de lens die je gebruikt, de afstand tot je onderwerp en het diafragma.

Ga je correct om met de scherptediepte dan komt je onderwerp goed naar voren. Veel mensen vinden een foto scherp op het moment dat een beeld op de foto even duidelijk is als het werkelijke beeld. Maar dat heeft meer met smaak te maken dan met wetmatigheid. Wil je zelf de controle hebben over het resultaat van je macrofoto dan moet je handmatig scherpstellen. Deze manier van scherpstellen zorgt ervoor dat je een eigen creatieve keuze hebt. Staat je camera op de automaat, dan kiest deze voor jou.

Er zijn verschillende manieren om de scherpte in je foto te beïnvloeden en de kansen op succes te vergroten. Er is niet één manier goed of fout. Jij maakt de keuze hoe je wilt fotograferen. Leer de manier van fotograferen die jouw voorkeur heeft en leer goed te controleren in de praktijk.

Tips

  • Fotografeer je graag uit de hand? Zoom dan op je beeldschermpje 100% in. Let op: het beoordelen via je schermpje kan een vertekend beeld geven. Let daarbij op de vuistregel dat je sluitertijd minimaal gelijk moet zijn aan je brandpuntafstand (hou hierbij rekening met de crop-factor van je camera).
  • Fotografeer je graag op statief? Zoom in op je live-view en stel je scherpstelpunt secuur vast.

Meer weten?

Wil je meer weten over scherpte en scherptediepte, lees dan ook eens deze artikelen:

 

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u