Menu

Onderdeel van Pixfactory

De fotogenieke heikikker

Heikikker en invulflits
Heikikker met tegenlicht, mooie rondjes in de druppels. Met stand A(v) en de flitser zorg je ervoor dat de kikker geen donker silhouet wordt. Fotograaf: Johan van der Wielen

Normaal heeft de heikikker een onopvallende bruinachtige kleur, maar gedurende de paartijd, in het vroege voorjaar, kleuren de meeste mannetjes prachtig blauw.

Deze mooie blauwe kleur duurt maar enkele dagen en dus is het zaak mogelijke heikikkerlocaties al vanaf eind februari in de gaten te houden. Stijgt het kwik boven de 10° Celsius dan kan het paringsspektakel, waarbij de mannetjes verkleuren, al beginnen.

Heidekikkers tref je aan in natte gebieden op zowel op zand- als veengrond. De heikikker lijkt op de bruine kikker, maar is iets kleiner. De snuit is spitser dan die van de bruine kikker en ook is de kikker te herkennen aan het specifieke “borrelende/ploppende” geluid.

Enkele fotografietips

  • Heikikkers worden actief op mooie voorjaarsdagen als het redelijk warm en zonnig is. Het heeft dus meestal weinig zin om in de vroege ochtend, als het nog koud is, op pad te gaan om ze te fotograferen.
  • Heikikkers zijn erg schuw. Voorkom verstoring en benader ze daarom voorzichtig. En… zijn ze toch ondergedoken, zoek dan een mooi plekje, heb geduld en wacht rustig af tot ze weer tevoorschijn komen.
  • Gebruik bij voorkeur een lichtsterke telelens (bijvoorbeeld 200 mm) zodat je niet te dicht bij de beestjes hoeft te komen. Wil je echter de omgeving meer meenemen in de foto dan is het leuk te experimenteren met bijvoorbeeld een groothoeklens. Pas hierbij echter wel op dat je de diertjes niet verstoort.
  • Het is het mooist de kikkertjes vanaf een laag standpunt te fotografen, zodat je ook de weerspiegeling in het water in de foto mee kunt nemen. Gebruik daarom een statief wat laag bij de grond kan of een pittenzak.
  • Tegenlicht kan extra sfeer in de foto geven.
  • Kies een laag diafragmagetal (kleine scherptediepte) als je de aandacht zoveel mogelijk op de kikker wilt vestigen.
  • De kikkers leven in drassig gebied, dus pas je kleding daarop aan en vergeet niet een vuilniszak o.i.d. om op te zitten of liggen mee te nemen.

Meer tips vind je ook in de volgende artikelen:

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u