Menu

Onderdeel van Pixfactory

De krooneend: onopvallend opvallend

Krooneend_
Krooneend. Fotograaf: Chris van Rijswijk

Al is hij overwegend bruin, zwart en wit, toch is de krooneend onopvallend opvallend. En dat komt vooral door zijn schattige kopje met knalrode snavel. De eend heeft een vrij klein oog en zeker als hij het oog dichthoudt, heb je soms door al die veren op zijn kop het idee dat hij helemaal geen ogen heeft. Dat levert een schattig beeld op.

De krooneend komt oorspronkelijk uit Azië en heeft een voorkeur voor waterrijke gebieden met rijke oever- en onderwatervegetatie. In de winter zijn krooneenden in Nederland in groepen bij elkaar te vinden op grote open wateren. Maar kijk ook niet raar op als er ineens eentje in de plaatselijke vijver zit. Sommige krooneenden trekken in de winter weg naar andere gebieden, maar anderen blijven in Nederland.

Het mannetje heeft een oranjebruine kop, zwarte borst en rode snavel. Het vrouwtje heeft verschillende tinten bruin in het verenkleed met een lichte wang en hals. Ze heeft een rood-roze vlek op de punt van de snavel. In vlucht vallen de brede witte vleugelstrepen aan de bovenkant van de vleugel op. Krooneenden houden van onderwatervegetatie en vooral kranswieren staan hoog op het menulijstje.

Als natuurfotograaf is de kop met de fijne veren erg mooi om vast te leggen. De veertjes staan als een waaiertje op het hoofd van de eend. Daardoor krijgt hij een haast pluizig uiterlijk. Combineer dit met de mooie rode snavel en het levert zeker mooie plaatjes op.

Verdiep je daarna eens in de vacht van het beestje. Al die verschillende kleuren bruin in het verenkleed van het vrouwtje lenen zich goed om vast te leggen. Zoom in op de veren en er ontstaat een abstract beeld met veel kleurschakeringen.

En ben je met die ene eend uitgefotografeerd? Kijk dan eens of het lukt om een hele groep vast te leggen. Dat levert weer heel andere foto’s op!

Bron: de informatie komt deels van de website van de Vogelbescherming.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u