Menu

Onderdeel van Pixfactory

De kunst van het weglaten

Bloeiende heide op de Posbank
De kunst van het weglaten. Elementen zoals bomen hoeven vaak helemaal niet volledig op de foto te staan om je verhaal te vertellen. Fotograaf: Jody Zweserijn

Soms is het heel verleidelijk om heel veel indrukken en boodschappen in één foto kwijt te willen. Maar dan loop je ook het risico dat de kijker niet meer weet waar hij naar moet kijken en niet begrijpt waar de foto over gaat. Het mooiste is als alle aandacht wordt getrokken naar één hoofdonderwerp. Er kan nog een tweede doel zijn, maar dit moet ondergeschikt zijn aan het hoofdonderwerp. Om dit voor elkaar te krijgen kun je wat elementen isoleren en alleen deze opnemen in je compositie. We spreken ook wel over de kunst van het weglaten. Werken met een lens die kan zoomen kan hierbij goed helpen. Je krijgt hierdoor minder voorgrond en de achtergrond wordt rustiger omdat deze waziger is. Het gebruik van een zoomlens vergt wel een andere manier van kijken. Je moet patronen en composities die verder van je af liggen kunnen isoleren. Om dit eenvoudiger te maken kun je tijdens het zoeken naar een goede compositie met je handen een fotokader maken en hier doorheen kijkend je compositie isoleren. Bij macrofotografie kun je dit ook prima door de lens doen.
Als je bezig bent een compositie te maken en je hebt twijfels hierover, dan kun je door jezelf een aantal vragen te stellen je denkproces een beetje sturen:

  • Wat wil ik overbrengen met dit tafereel?
  • Wat valt mij op en raakt mij het meeste?
  • Op welke plek staan de onderdelen waar het eigenlijk om gaat?
  • Waar zitten de storende delen in het tafereel?
  • Welke delen zijn overbodig?
  • Als ik deze delen uit de compositie haal, wordt het resultaat dan beter?

In het artikel ‘Wat is compositie’ vind je nog veel meer tips hoe je een mooie foto kunt maken en links naar andere artikelen hierover.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u