HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

De laatste libellen en vlinders

Bloedrode heidelibel warmt zich op op betontegels.
Bloedrode heidelibel warmt zich op op betontegels. Fotograaf: Bob Luijks

Zo langzaamaan komt iedereen in de herfststemming. Ook de natuur doet al aardig haar best: de eerste bomen kleuren en paddenstoelen staan er al massaal. Toch kun je nog tal van zomerse tafereeltjes tegenkomen. Verschillende libellen vliegen lang door, zoals de heidelibellen. Omdat de dagen snel korter worden, zoeken de libellen plekjes op waar ze meer profijt halen uit de zonnewarmte, zoals boomstammen of stoeptegels. Ook overwinterende vlinders vliegen nu nog rond, zoals de dagpauwoog. Zoek ze maar eens bij  klimop, één van de laatste planten die de vlinders van nectar voorziet. Zodra de temperatuur ook overdag naar beneden duikt, is het gedaan, een enkele specialist uitgezonderd.

Deel dit artikel


4
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Vorige week was ik op en boerderij in onze buurt en daar leek het wel een invasie van Libellen. Heb er nog nooit zoveel achter elkaar op een draadje zien zitten. Ik zag geeneens water in de buurt. Hoe dat dan weer komt?

  2. Ja dat beeld kan ik wel beamen Bob! Sommige soorten zie ik heel weinig op plaatsen waar ze vorig jaar uitbundig waren (eerder in het jaar de Viervlek en later de Glazenmakers e.d.) en andere soorten (Houtpantserjuffer, Bruine Winterjuffer) lijken het extreem goed te doen dit jaar! Een droom voor mij zou zijn een Winterjuffer met rijp er op te vinden…wauw.

  3. Hoi Chris, het ligt niet aan jou hoor. Er zijn dit jaar buitengewoon weinig libellen, dus is het nu helemaal karig. Maar wie weet…

  4. Ik zoek me suf! Maar tevergeefs. Hevig jaloers kijk ik op het web naar de laatste exemplaren, vaak al op hun eind, vleugels niet meer heel, zwaar uitgekleurd met blauwe berijping overal. Ach, er is altijd weer een volgend jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *