Doe mee met de Groene Camera 2023!

De overgang van de herfst naar de winter

Herfstbladeren met rijp
Herfstbladeren met rijp. Fotograaf: Ronald Wilfred Jansen

Nu de herfst op zijn eind loopt en de winter voor de deur staat, lijkt het alsof er nog maar weinig te fotograferen is in de natuur. Dieren zijn weggetrokken naar het zuiden of hebben zich op een overwinteringsplekje verstopt en de mooie gekleurde herfstbladeren zijn grotendeels gevallen. Toch kan deze periode juist interessant zijn om er met de camera op uit te gaan. Sowieso is er altijd wel iets te zien en te fotograferen in de natuur. Maar denk er in deze periode eens aan een reportage te maken over de overgang van de herfst naar de winter.

Meer ideeën

Je zou kunnen beginnen met een paar foto’s van de typische geel-oranje-rood-gekleurde bladeren aan de bomen. En combineer dit eens met een paar foto’s van inmiddels (bijna) kale bomen. En is er een nachtje vorst? Sta eens vroeg op om het laagje vorst op de bladeren vast te leggen. Fotografeer bijvoorbeeld eens een herfstblad dat nog aan de boom hangt en een laagje ijs heeft. Of kijk eens op de grond en fotografeer daar eens de gevallen gekleurde bladeren. Kom vooral steeds terug op dezelfde plek en maak elke keer een foto. Ook zo breng je de overgang van herfst naar winter goed in beeld. En zo zijn er nog tal van mogelijkheden te bedenken om de overgang van de herfst naar de winter vast te leggen. En wil je het eens helemaal creatief aanpakken? Pak eens een gevallen herfstblad van de grond, het liefst de grootste die je kunt vinden en maak er een kokertje van. Probeer er vervolgens doorheen te fotograferen en let er daarbij goed op dat je door de koker heen de herfstwereld ziet die op zijn eind loopt. Of ga aan de slag met een lensbal. Ook dan heb je tal van mogelijkheden voor originele foto’s om dit jaargetijde vast te leggen.

En misschien lukt het wel de herfst en winter in één beeld te vangen. Denk aan een boom waar nog wat mooi gekleurde bladeren aan hangen, gecombineerd met een bevroren grasveldje of wat eerste sneeuwvlokjes. Kortom: het is in dit jaargetijde misschien iets harder zoeken naar een mooi plaatje dan bijvoorbeeld in de lente wanneer alles groeit en bloeit, maar er valt nog genoeg te fotograferen!

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht ook interessant voor u