HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

De pyjamawantsen

pyjamawants
De pyjamawants: klein opvallend kevertje met een roodzwart gestreept lijfje dat lijkt op de strepen van een pyjama. Fotograaf: Karin Hovenkamp

In de zomermaanden zijn ze een opvallende verschijning: de pyjamawantsen. Kleine opvallende kevertjes met een roodzwart gestreept lijfje dat lijkt op de strepen van een pyjama. Wie een beetje goed oplet, ziet de beestjes in de struiken zitten. Vaak zitten er meerdere bij elkaar op een bloem of stukje van een plant. Vooral bij schermbloemen kom je ze veel tegen. Het kan wel een uitdaging zijn om ze te fotograferen, want zodra ze zich gestoord voelen, kruipen ze snel weg naar de onderkant van het blad. Gelukkig komen ze ook vrij snel weer tevoorschijn, zodat je verder kunt met fotograferen.

Toch loont het de moeite de tijd te nemen om deze beestjes op de gevoelige plaat vast te leggen, want fotogeniek zijn ze wel. Niet alleen het gestreepte lijfje doet het goed op de foto, maar ook het spitse kopje met de oogjes is zeer geschikt voor een mooi plaatje. Daarvoor heb je wel een macrolens of camera met macrostand nodig. Met een beetje mazzel gaat de pyjamawants op een stengel van de plant zitten en kun je hem van onderaf fotograferen. Ook mooi is het fotograferen van het roodzwart gestreepte beestje op de rand van een blad.

In deze tijd zie je de pyjamawantsen ook vaak parend. Voordeel daarvan is dat ze er wat minder snel vandoor gaan. Pyjamawantsen blijven tijdens het paren lang aan elkaar vastzitten; ideaal natuurlijk om een paar plaatjes te schieten. Verder houden ze van zon, dus op zonnige dagen heb je de meeste kans de beestjes te treffen. Meestal tref je meerdere stelletjes tegelijk aan op een bloem of plant. Houd dan tijdens het fotograferen wel in de gaten dat het licht niet te hard wordt. Gebruik bijvoorbeeld een parapluutje. Een statief kan ook handig zijn. Handige plekken om de pyjamawantsen te spotten zijn plekken met veel schermbloemen, bijvoorbeeld bij een vijver in de wijk.

 

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *