Menu

Onderdeel van Pixfactory

De speciale techniek achter het fotograferen van veelvoudige reflecties

De techniek geeft een beetje een apart en psychedelisch effect, maar wel leuk om te proberen. Fotograaf: Ron Poot

Vraag je je wel eens af hoe een fotograaf het voor elkaar krijgt schaduwen van zijn onderwerp in veelvoud in reflecties op de achtergrond te fotograferen? Bij deze kan ik je vertellen dat het geen moeilijke techniek is. Maar je moet het wel even weten én je moet ook een beetje geluk hebben.

De speciale techniek

Het belangrijkste ingrediënt bij deze techniek is tegenlicht of lichtreflecties, zoals licht dat door het bladerdek prikt, dauwdruppels die in het gras glinsteren of golvend water. Als je scherp stelt op je onderwerp en met een zo open mogelijk diafragma fotografeert dan ontstaan grote lichtcirkels in de voor- en achtergrond van je foto. Dat noemen we bokeh.

Wil je vervolgens de schaduwen van je onderwerp in veelvoud terugzien in je compositie dan stel je de lens scherp achter je onderwerp.

Spelen met licht

Wil je meer weten over het spelen met tegenlicht, lees dan ook eens deze artikelen:

Geef een reactie

3 reacties

  1. Zie artikel Paul van Hoof, van 12 augustus. Beeld in beeld

    Een leuk, maar lastig ‘trucje’ is om een vorm in de vlekken te verwerken. Dat kan een herhaling zijn van je hoofdonderwerp, of juist een andere vorm. Het lijkt een soort schaduw van het hoofdonderwerp, maar het is een tweede exemplaar of een ander onderwerp. Dat ‘schaduw-onderwerp’ moet zich heel dicht bij de lens bevinden. Je kunt je camera daar langzaam naar toe bewegen, terwijl je in de richting van het licht blijft kijken. In het geval van een blaadje of ander los object kun je het ook vlak voor de lens houden. Leuk om mee te experimenteren.

  2. Van waar dit artikel ?????? Ter info Bokeh-vlekken

    Feitelijk is bokeh een term om aan te duiden hoe ‘rustig’ of ‘onrustig’ de algehele onscherpte van een beeld of lens er uit ziet. Meestal wordt in eerste instantie gekeken hoe scherp een lens is, maar de onscherpte is minstens zo belangrijk. Juist in die onscherpte kan vanalles gebeuren. In het geval van tegenlicht kunnen er min of meer ronde vlekken ontstaan. Meestal gaat het om een vrij felle lichtbron die gereflecteerd of gebroken wordt en daardoor wordt opgesplitst in meerdere kleine puntlichtbronnen. Als die puntlichtjes onscherp in beeld komen worden ze groter en afgebeeld als rondjes.

    Er is geen officiële term voor dit effect. Vaak wordt gesproken over bokeh-vlekken of lichtvlekken, iemand anders noemt ze diafragmavlekken, lichtcirkels, lichtbellen, bokeh-cirkels, bokeh-rondjes of het bokeh-effect. Soms worden deze lichtvlekken zelf wel eens – foutief – bokeh genoemd, dat is echter onjuist. Bokeh is de onscherpte en niet de vlekken.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u