Menu

Denk eens vierkant

Boomkikker
Sommige beelden lenen zich beter voor een vierkante uitsnede. Fotograaf: Jody Zweserijn

Wil je meer compactheid, ingeslotenheid en stabiliteit in je foto brengen? Dan kun je ook eens proberen je foto vierkant uit te snijden.

Het allergrootste deel van de foto’s wordt gemaakt in landschapsformaat. Dat is begrijpelijk, want dit formaat vertegenwoordigt de meest natuurlijke wijze van kijken. Een kleiner deel wordt gemaakt in verticale c.q. portret stand. Het verticale formaat geeft aan de ene kant een gevoel van actie en dichtbijheid. Aan de andere kant kan het ook onnatuurlijk overkomen.

vierkant
De uitsnede kun je in het veld bepalen, maar zeker ook achteraf tijdens de nabewerking. Fotograaf: Jody Zweserijn

Een vierkante foto brengt symmetrie en stabiliteit. Wel moet je bij het maken van je compositie of het uitsnijden van de foto zorgen dat het onderwerp aan alle vier de zijden afgesloten is. Vormen als driehoeken, cirkels en ovalen doen het goed in vierkante foto’s.

Geef een reactie

3 reacties

 1. Jij ook dank voor je reactie, Jordy.
  Je moet er dus rekening mee houden dat je onderwerp bijv minder kijkruimte heeft, dat het compositietechnisch klopt.
  Ik ga eens kijken bij Wilco Dragt. Leuk zo’n eigen ‘niche’.

 2. Beste Jordy,
  Leuk om weer eens op het vierkante formaat afbeelding geattendeerd te worden.
  Vraagje, wat bedoel je met Wel moet je bij het maken van je compositie of het uitsnijden van de foto zorgen dat het onderwerp aan alle vier de zijden afgesloten is.”?
  Groet, Jacqueline de Groot

  1. Hallo Jacqueline, bedankt voor je reactie en je vraag. Daar waar een liggend formaat uitweg biedt naar links en/of rechts en een staand formaat vooral naar boven, sluit een vierkante uitsnede het onderwerp juist aan alle zijden af. Dit effect zie je ook bij de bovenstaande voorbeelden met de kikker. Bij de kikker heb ik pas achteraf bedacht dat een vierkant uitsnede beter zou werken. Maar er zijn fotografen die alleen maar vierkante foto’s maken en hun compositie hierop afstemmen. Een voorbeeld hiervan is fotograaf Wilco Dragt (http://www.wilcodragt.nl/).
   Groeten, Jody

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u