Menu

Onderdeel van Pixfactory

Diepte in jouw foto

Koe
Door de koe op de voorgrond te plaatsen en de achtergrond scherp te houden, creëer ik diepte in dit beeld. Het water neemt je mee door het gebied. Fotograaf: Robin van der Land

Diepte in een foto is soms heel belangrijk bij het fotograferen van vogels, landschappen en andere onderwerpen. Maar hoe krijg je dit in jouw foto? Ik geef je onderstaand de beste tips om dat voor elkaar te krijgen.

Tip 1: voorgrond

Door te spelen met de voorgrond, kun je diepte creëren. Bijvoorbeeld als je niet scherp stelt op een voorwerp maar wel op jouw onderwerp, ontstaat een foto waarin diepte te zien is. Denk aan heel erg laag fotograferen waardoor het gras onscherp wordt.

Tip 2: achtergrond

Naast de voorgrond, moet je ook rekening houden met de achtergrond. Door de omgeving terug te laten komen in de achtergrond ziet de foto er een stuk realistischer uit.

Tip 3: lichtinval

Ook speelt lichtinval een belangrijke rol als je diepte wilt in jouw foto. Je kunt je onderwerp letterlijk en figuurlijk “in de spotlights” zetten door het licht precies op jouw onderwerp te laten vallen en niet op andere voorwerpen, waardoor deze niet afleiden en de diepte uit je foto gaat.

Tip 4: framing

Framing is het maken van een kader rondom jouw foto, een perfecte manier om diepte te creëren. Dit vereist creativiteit. Gebruik bijvoorbeeld bomen om jouw beeld aan de zijkanten te kaderen, waarmee je voor dat vosje de volledige aandacht in je foto creëert.

Tip 5: kleurcontrast

Een kleur kan dominant zijn in een foto doordat er bijvoorbeeld veel licht op valt en de omgeving vrijwel geen kleur heeft. Dit is echter een moeilijk beïnvloedbare factor. Maar als je erin slaagt de kleur van jouw onderwerp dominant te laten zijn ten opzichte van de omgeving, dan kan er diepte in jouw foto ontstaan.

Wil je meer weten over het creëren van diepte in beelden, lees dan ook eens deze artikelen

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u