Menu

Onderdeel van Pixfactory

Dieren in de sneeuw

Bij sneeuw gaat het hart van iedere fotograaf sneller kloppen. Landschappen zijn magisch wit, storende elementen aan het zicht onttrokken en daardoor overheersen ineens de abstracte details. Maar ook het fotograferen van dieren krijgt een andere dimensie.

 1. Gehard leven: inheemse dieren of grote grazers kunnen doorgaans goed tegen winterweer. Het fotograferen van dieren onder dergelijke omstandigheden toont hun robuustheid. Het mooiste effect krijg je wanneer de dieren zich niets van je aantrekken en hun natuurlijke gedrag vertonen. Duurt het winterweer lang, dan krijg je als fotograaf een grote kans de dieren te spotten. Het is moeilijker om aan voedsel te komen. Aangezien overleven prioriteit heeft, verliezen veel dieren een deel van hun schuwheid.

  Oerrunderen in de sneeuw gaan gewoon hun eigen weg.
  Oerrunderen in de sneeuw gaan gewoon hun eigen weg. Fotograaf: Bob Luijks
 2. Accent in de witte wereld: dieren vallen uiteraard een stuk beter op nu het landschap niet meer dezelfde camouflagetinten heeft als de dieren zelf. Kader niet te krap, maar geef dieren de ruimte in die witte wereld. Door hun lichaamswarmte behouden de dieren hun kleuren en vormen ze het enige kleuraccent in een witte wereld. Dit werkt natuurlijk vooral goed bij dieren die een wat lichtere (rood)bruintint hebben, zoals vossen, reeën en eekhoorns, maar ook vogels, zoals roodborstjes en allerlei vinkachtigen.

  Eekhoorn
  De foto is gemaakt met een Canon EOS 7D, Canon EF-s 17-55mm f/2.8 IS USM en een draadloze ontspanner. Van te voren moest de compositie gemaakt worden, scherpgesteld worden op de plek waar de eekhoorn werd verwacht, de belichting vaststaan en de brandpuntsafstand vastgesteld worden. Na maar liefst 26 uren, verdeeld over vier dagen had Jeffrey eindelijk de foto die hij voor ogen had. Fotograaf: Jeffrey van Houten
 3. Abstractie: wanneer het sneeuwt, zorgen sneeuwvlokken voor vervaging en abstractie. De dieren hoeven hierbij nauwelijks herkenbaar te zijn.

  Winnaar wildernis in de Lage Landen en overall winnaar Lowland Photo Contest.
  Winnaar wildernis in de Lage Landen en overall winnaar Lowland Photo Contest. Fotograaf: Henri van Vliet

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u