Menu

Onderdeel van Pixfactory

Er zijn verschillende soorten ijs, let er eens op

Gisteren hadden we al een tip over het fotograferen van ijs. Maar wist je dat er niet zoiets bestaat als hét ijs? Er zijn vele soorten ijs! Kijk de komende dagen daarom zeker eens met andere ogen naar de vijver, het ven of de sloot bij jou in de buurt.

Pannenkoekenijs (ook wel grondijs of ankerijs): bestaat uit ronde ijsdelen gescheiden door water. Ze ontstaan in water dat steeds in beweging blijft. Bellen van koud water komen aan de oppervlakte en bevriezen dan ineens, hetgeen resulteert in ronde stukken ijs van één tot meerdere decimeters in doorsnede.

Pannenkoekenijs
Pannenkoekenijs. Fotograaf: Karin Broekhuijsen

Millimeterijs: het eerste ijslaagje na een nacht vriezen. Dit ijs zit vaak vol prachtige geometrische structuren.

Millimeterijs.
Millimeterijs. Fotograaf: Bob Luijks

Dubbeltjesijs ontstaat wanneer zich in het water rottende plantendelen bevinden, waardoor in het zwarte ijs gasbelletjes worden gevangen. Ze zijn het best te fotograferen met een polarisatiefilter, omdat daarmee de schitteringen van de lucht op het ijs weggenomen worden.

Dubbeltjesijs.
Dubbeltjesijs. Fotograaf: Bob Luijks

IJsschotsen: eigenlijk niet echt een apart soort ijs, maar afgebroken stukken drijfijs. Vooral als het gaat dooien breken grote platen ijs op rivieren of meren door de beweging van het water en vormen kleinere schotsen. Deze schotsen worden naar de kant geduwd door wind, stroming en golfslag. Zo gauw deze schotsen zich aan de oever gaan ophopen spreken we van kruiend ijs.

IJsschotsen op een Maasplas.
IJsschotsen op een Maasplas. Fotograaf: Bob Luijks

Zwart ijs: onder windstille omstandigheden ontstaat zwart ijs. Dit ijs is vrij van oneffenheden en volledig transparant. Onder het ijs kan de bodem zichtbaar zijn.

Zwartijs.
Zwart ijs. Fotograaf: Bob Luiijks

Sinaasappelijs: tamelijk ruw ijs door wind of neerslag, weinig fotogeniek omdat je er niet goed doorheen kan kijken.

 

De hobbelige structuur van sinaasappelijs is goed te zien in het tegenlicht. Fotograaf: Bob Luijks

Sneeuwijs: de naam zegt het al, ijs met een laagje sneeuw. Dit laagje vriest vaak vast in het bovenste deel van de ijslaag. In combinatie met wakken levert dit ijs mooie patronen op. Omdat de sneeuw als een isolatiedeken werkt, wordt het ijs maar moeilijk dikker. Gevaarlijk ijs dus!

Sneeuwijs.
Sneeuwijs. Fotograaf: Bob Luijks

Hangend ijs: het waterpeil is zelden constant. Zakt het water, dan zakt het ijs mee. Is er nu vegetatie aanwezig, dan hecht een deel van het ijs zich daaraan. Wanneer de rest zakt, blijft er vaak een stuk ijs in de vegetatie hangen.

Hangend ijs.
Hangend ijs. Fotograaf: Bob Luijks

Dit zijn alleen nog maar de ijsvormen op het water. Er zijn er nog veel meer…

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u