Menu

Onderdeel van Pixfactory

Flitsen voor meer creativiteit in je vogelfotografie

Jan-van-gent op Helgoland
Een combinatie van een langere sluitertijd en flitsen kan hele bijzondere effecten geven. Fotograaf: Jody Zweserijn

Wil je meer creativiteit in je vogelfotografie? Probeer bewegende vogels eens met een langere sluitertijd te fotograferen. Hierbij heb je omstandigheden met weinig licht nodig, zodat je met sluitertijden tussen de 1/5 en 1/50 seconden kunt werken. Je kunt ook een grijsfilter gebruiken om licht weg te nemen.
Een andere mogelijkheid om creativiteit in je vogelfotografie te krijgen is flitsen. Hele mooie en creatieve effecten krijg je als je een langere sluitertijd én flitslicht gebruikt. Door deze combinatie krijgt de vogel een scherp deel en een onscherp c.q. schaduwdeel. Het meest natuurlijke effect krijg je als je je flitsstand op ‘rear’ zet. Dan wordt de flitser gesynchroniseerd op het tweede gordijn. Dit betekent dat de flitser afgaat net voordat de sluiter sluit. Het spoor van de bewegingsonscherpte is achter de vogel zichtbaar. Flits je op de ‘gewone’ stand dan wordt gesynchroniseerd op het eerste gordijn. De bewegingsonscherpte valt dan vóór de vogel, wat minder logisch oogt.
Bij (schermer-)donker en in de buitenlucht, zal je flitslicht voor een groot gedeelte geabsorbeerd worden door de omgeving. Houd bij het flitsen wel een beetje rekening met de vogel en flits niet zo lang en fel tot deze sterretjes ziet. Een beetje flitslicht geeft al hele bijzondere effecten.

Geef een reactie

4 reacties

  1. Ik neem aan de vogel redelijk dichtbij moet zijn anders is het flitslicht te zwak. Persoonlijk zou ik daar een dier niet mee lastig vallen omdat ik zonodig een creatieve foto moet hebben. Er zijn genoeg andere technieken om een leuke foto te maken van een vogel zonder ze te storen.

    1. Hallo Erik, dank voor je reactie. De vogel vliegt of zit op een afstand tussen de 3 en 10 meter. Flitsen is één van de vele fotografische technieken die je kunt toepassen. Zolang je niet overdrijft kun je gerust een keer flitsen. Het onweert ook wel eens en die lichtflitsen zijn vele malen sterker. Oeps, ik hoor het net rommelen in de verte. Groeten, Jody

        1. Klopt Bert. We zitten bij dit soort menings- en gedachtenuitwisselingen snel op luchtfietserij. Dat is mij duidelijk. Een ieder kan voor zichzelf bepalen of men deze techniek wil toepassen of niet. Vr gr. Jody

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u