Doe mee met de Groene Camera 2023!

Fotograferen in de storm

De Waddenkust. Fotograaf: Yvon van der Laan

Het is weer echt de tijd van het jaar waarop regelmatig storm of stormachtige omstandigheden zich voordoen met mooie mogelijkheden te gaan fotograferen in de storm. Storm en stormachtige omstandigheden bieden, zowel aan de kust als in het binnenland, kans op het maken van bijzondere, creatieve, dramatische en/of spectaculaire foto’s.

Maar waar moet je nu eigenlijk allemaal rekening meer houden tijdens het fotograferen in de storm? Hieronder enkele algemene en fotografietips.

Algemene tips voor het fotograferen in de storm

 • Statief
  Tijdens harde wind loop je het risico dat het statief, met daarop jouw dure apparatuur, omvalt. Verzwaar daarom het statief met bijvoorbeeld de cameratas, maar blijf desondanks in de gaten houden dat het statief niet omvalt.
 • Voorbereiding
  Ken de locatie waar je wilt gaan fotograferen. Het is niet handig en misschien zelfs onverantwoord tijdens storm nog op zoek te moeten naar een geschikte plek.
 • Zorg voor jezelf
  Trek warme, wind- en regendichte kleding aan. Neem een extra set droge kleding mee voor het geval je onverhoopt toch nat wordt. Zorg ook dat je wat te eten en iets warms te drinken bij je hebt, want een warme kop bouillon, koffie of thee zal er zeker in gaan na het fotograferen in barre omstandigheden.
 • Apparatuur
  Ondanks het feit dat veel apparatuur tegenwoordig is beschermd tegen bijvoorbeeld vocht en stof blijft het belangrijk jouw apparatuur te beschermen tegen barre omstandigheden. Vooral zout water kan risicovol zijn. Gebruik daarom een hoes om jouw apparatuur te beschermen. Zorg dat je lensdoekjes bij je hebt om eventuele druppels, pas op met zandkorrels, op de lens te verwijderen. Gebruik eventueel een zonnekap om waterdruppels op de lens zoveel mogelijk te voorkomen. Tot slot is het belangrijk dat jouw fototas gemaakt is van waterafstotend materiaal of dat je gebruik maakt van een regenhoes om de tas.
 • Na het fotograferen
  Laat jouw apparatuur bij kamertemperatuur opdrogen en reinig alles, inclusief het statief, grondig. Dit met name als je aan de kust bent geweest en er kans is dat er zoutresten op jouw apparatuur of filters terecht zijn gekomen.

Fotografietips

 • Lensgebruik: Wil je veel, waaronder de lucht, vastleggen op de foto maak dan gebruik van een groothoeklens. Wil je je in de compositie meer richten op een specifiek onderwerp maak dan gebruik van een (korte) telelens.
 • Experimenteer ook eens met verschillende standpunten
 • Camera-instellingen: Tijdens stormachtige omstandigheden zijn de lichtomstandigheden vaak lastig. Hiernaast werken de automatische instellingen niet altijd optimaal. Regel de belichting van jouw foto daarom handmatig.
 • Creatief: Als je werkt met lange sluitertijden kan dit iets toevoegen aan jouw foto. Zorg bij het werken met lange sluitertijden wel voor een stevig statief om bewegingsonscherpte te voorkomen. Maak eventueel gebruik van een (licht) grijs- of grijsverloopfilter.

Tot slot

Heel veel plezier met het fotograferen in de storm. Pas op je eigen veiligheid en mocht het niet direct lukken denk er dan aan “oefening baart kunst”.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht ook interessant voor u