Boek nu je ticket voor PiXperience 2023

Fotograferen van de torenvalk

Vanuit de boom houdt de torenvalk alles in de gaten.
Vanuit de boom houdt de torenvalk alles in de gaten. Fotograaf: Milou Hinssen

De torenvalk is een vrij kleine roofvogel. In de polders maar ook in steden kun je de torenvalk tegenkomen. Meestal al biddend in de lucht, typerend voor deze vogel. Met zijn prachtige verenkleed en mooi gevormde kop is dit een roofvogel die je zeker een keer wilt fotograferen.

Over de torenvalk

De torenvalk was in het verleden de meest waargenomen roofvogel. De buizerd heeft die plek inmiddels ingenomen. De torenvalk staat, net zoals velen andere roofvogels, op de rode lijst. Desondanks kun je ze gelukkig nog veel zien. De meesten zullen hem in eerste instantie herkennen aan het bidden in de lucht. Boven akkerlanden of grasvelden is hij op jacht naar voornamelijk woelmuizen. Ook jaagt hij veel vanuit bomen. De wilgenbomen of paaltjes in het landschap zijn meestal favoriete uitkijkposten voor de torenvalk. Zonder dat je het door hebt wandel of fiets je er vaak (onder)langs.

Een prachtige verschijning, genietend van de zon.
Een prachtige verschijning, genietend van de zon. Fotograaf: Milou Hinssen

Geduld is een schone zaak

De torenvalk is niet erg schuw. Hij is vrij makkelijk te vinden en je kunt ze van een prima afstand fotograferen. Ga ze eerst observeren, breng tijd door in hun leefomgeving. Je zult merken dat ze vaak op dezelfde plekken zijn en ieder valkje een favoriete uitkijkpost heeft. Heb geduld, wacht af en respecteer de ruimte die ze nodig hebben. Je kunt namelijk behoorlijk dichtbij de torenvalk komen maar ben je er bewust van dat je te gast bent in hun habitat.

De torenvalk in vlucht.
De torenvalk in vlucht. Fotograaf: Milou Hinssen

Tips

  • Zorg dat je sluitertijd hoog is als je de torenvalk in vlucht of biddend wil fotograferen.
  • Zet je camera op burst-modus.
  • Als ze in een boom zitten of op een paaltje, houd dan de achtergrond goed in de gaten. Let op dat er geen storende elementen op de foto staan. Dit kun je vaak al voorkomen door een klein beetje je camera te draaien of van positie te veranderen.
  • Omdat ze vaak op een tak zitten is het makkelijker om tegen de lucht te fotograferen. Zo krijg je het highkey effect.
  • De torenvalk is het beste te fotograferen vanuit een auto. Ze zijn vaak gewend aan auto’s en trekken zich er niets van aan. Toch kun je ze ook al wandelend of vanaf de fiets vrij gemakkelijk op de foto krijgen.
  • Neem een verrekijker mee. Zo kun je op een grotere afstand beter observeren zonder de natuur te verstoren.
  • Waar torenvalkjes zijn, zijn meestal ook andere roofvogels. Grote kans dat je ook andere soorten gaat zien.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. En dan nog dit!
    Zoek ff op hoe je het best een TV-nestkast in elkaar zet en ophangt (mag hier geen links geven). Naast de muizencyclus is het nestkasten aanbod voor deze soort van belang. Dat mag op een fotogenieke locatie zijn ( 😉 ), daar hebben de valkjes geen bezwaar tegen zover ik weet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u