Menu

Onderdeel van Pixfactory

Grote bonte specht: gebruik je… oren?!

Grote bonte specht. Fotograaf: Eef Bos

Een tijdje geleden was al het een en ander te lezen over spechten in Nederland. Het zijn prachtige vogels die zich, zeker de grote bonte specht, regelmatig goed laten bewonderen. In de wintermaanden is deze specht goed te spotten. Niet alleen hebben de bomen dan geen bladeren,
maar de spechten roffelen en roepen er ook lustig op los. Door goed te luisteren, kun je al snel bepalen waar het beestje zich ophoudt en daardoor heb je hem snel gevonden. Als de bomen inmiddels weer goed in het blad zitten, is het wat moeilijker om hem te spotten, maar ook dan helpt het om je oren goed te gebruiken. Even goed speuren tussen de bladeren en je hebt er één gevonden. En meestal zitten er dan nog wel meer in de buurt.

Maar hoe krijg je deze vogel nou goed voor de lens (als je je niet in een vogelhut of op een dergelijke plek bevindt)?

Tips

  • Zelf ga ik, zoals ik hierboven al aangaf, vooral op het geluid af. Daarna goed de ogen de kost geven om er één te spotten.
  • Heb je een grote bonte specht gevonden, sta dan eens een tijdje stil. Observeer goed het gedrag van de vogel. Vaak zit de specht een tijdje op een bepaalde tak of is hij of zij druk aan het zoeken naar voedsel tussen de bladeren.
  • Blijf rustig staan en als de specht dichtbij genoeg is, richt dan de camera rustig op de specht. En klikken maar!
  • Als je camera het kan, zet dan de camera op een zo hoog mogelijk aantal beelden per seconde. Dan is de kans op een geslaagde foto het grootst. En wat als de specht (net) te ver weg zit? Probeer dan, zonder te verstoren, rustig dichterbij te komen. Gebruik een boom of een struik om achter te schuilen en probeer zo per boom dichterbij te komen.
  • Stop als je merkt dat de specht gestoord wordt. Gaat de specht daarna weer verder met wat hij aan het doen is, dan kun je proberen nog iets dichterbij te komen.

Spechten komen in heel Nederland voor wat de kans om er eentje tegen te komen behoorlijk groot maakt. Bovenstaande methode is natuurlijk ook voor de andere spechtensoorten te gebruiken. Maar het mooie van de grote bonte specht is dat deze meestal erg luidruchtig is en zichzelf zo mooi verraadt en makkelijk te spotten is.

Meer weten over spechten in Nederland? In het artikel Spechtengeluk van Ruben van Laar vind je meer informatie.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u