Menu

Onderdeel van Pixfactory

Heb respect voor het leefgebied van vlinders

Spiegeldikkopje, gewoon in de kant van het wandelpad.
Spiegeldikkopje, gewoon in de kant van het wandelpad. Fotograaf: Bob Luijks

We zitten nog in de junidip. Dat is de periode dat de voorjaarsvlinders zijn uitgevlogen en de meeste zomervlinders er nog (net) niet zijn. Maar binnen een week of wat zullen de vlinders weer volop vliegen, ook de zeldzame en bijzondere. Vlinderliefhebbers en –fotografen willen die graag te zien krijgen en fotograferen. Dat kan, maar pas wel op het leefgebied!

Het is natuurlijk geweldig om een spiegeldikkopje in de ogen te kunnen kijken en een fantastische close-upfoto te maken van een pimpernelblauwtje. Ieder jaar zien we op de bekende vliegplaatsen van dit soort vlinders tientallen liefhebbers. Dat kan vaak geen kwaad, want meestal zijn er paden door het gebied waarop men tot in het leefgebied van de soort kan komen en vanaf waar je hem ook goed te zien kan krijgen. Wil je de vlinder ook nog mooi op de foto hebben, dan moet je soms geduld hebben tot hij dichtbij het pad op een bloem komt zitten. Dat kan soms wel even duren.

Ook ieder jaar komen er berichten van vliegplaatsen van zeldzame en bedreigde vlinders die zijn overlopen door ‘vlinderliefhebbers’. Dan zie je delen die zijn platgetrapt tot aan een kale jonker die nog overeind staat en waarop blijkbaar dat spiegeldikkopje heeft gezeten. Of een platgetrapt stuk grasland waar alleen nog drie planten van grote pimpernel gespaard zijn. Dat gebeurt natuurlijk niet door één persoon, maar als twaalf individuen allemaal ‘even’ van het pad af gaan om een mooie foto te maken krijg je wel dit soort gevolgen. En hoewel de grote pimpernellen nog overeind staan is wel het hele gebied eromheen, waar de mierennesten zich bevinden waarin de rupsen leven, aangestampt.

Daarom roept De Vlinderstichting iedereen op haar / zijn verantwoordelijkheid te nemen. Wacht rustig af of de vlinder dichterbij wil komen en maak dan pas de gewenste foto. Lukt het niet, kom dan later gewoon nog eens terug. Hou je van vlinders, hou dan rekening met de complete leefomgeving. Dan heb je volgend jaar ook nog iets te fotograferen!

Bron: De Vlinderstichting

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u