Menu

Onderdeel van Pixfactory

Help de padden!

Paddentrek
Padden lopen tijdens de paddentrek naar hun voortplantingsgronden groot risico om doodgereden te worden. Fotograaf: Bob Luijks

De serieuze koude zullen we nu wel definitief achter ons hebben gelaten. De buitentemperatuur is de laatste week rap gestegen. Padden en andere amfibieën ontwaken uit hun winterslaap en gaan nu van hun overwinteringsplaatsen naar hun voortplantingswateren trekken. Echter, vaak wordt hun gebied van overwinteren en voortplanten doorkruist door wegen. Hierdoor worden de padden en andere amfibieën tijdens hun trek massaal doodgereden.

Gelukkig worden er elk jaar door natuur- en vrijwilligersorganisaties steeds meer maatregelen genomen om de beestjes veilig bij hun voortplantingswateren te laten komen. Zo worden er schermen geplaatst die de amfibieën naar ingegraven emmers leiden. Hierin worden ze opgevangen. Of de amfibieën worden met de hand de weg overgezet.

Wil jij ook als vrijwilliger de padden, kikkers en andere amfibieën helpen bij de trek naar hun voortplantingswateren? Sluit je dan aan bij een paddenwerkgroep bij jou in de buurt. Een lijst met alle werkgroepen kun je vinden op de website padden.nu.

Padden tijdens de paddentrek
Onder invloed van paringsdrang kan een mannetje zich vergissen en niet alleen het vrouwtje bespringen. Fotograaf: Nel Appelmelk

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Goed stukje Jody. Ik zag foto’s voorbij komen van mensen die padden hielpen. Emmers vol. Anders zouden ze platgereden worden. Zelf zie ik ze momenteel nog niet gek genoeg.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u