Menu

Help, er probeert een vlinder te overwinteren in mijn huis

Roesje; Herald; Scoliopteryx libatrix
Ook een nachtvlinder zoals het roesje zou je wel eens overwinterend in je huis aan kunnen treffen. Zet hem zo snel mogelijk buiten! Fotograaf: Jaap Schelvis

De meeste vlinders brengen de winter door als eitje, rups of pop. Maar dagvlinders zoals de citroenvlinder, dagpauwoog, gehakkelde aurelia, kleine vos en nachtvlinder zoals het roesje overwinteren als vlinder.

Niet in huis

In het najaar zoeken vlinders koele en donkere plekken om te overwinteren. En soms denken ze die in een huis te vinden. Ze hebben een redelijk constante lage temperatuur nodig om in winterslaap te komen. Maar verwarmde ruimtes zijn ongeschikt voor ze, want dan ontwaken ze uit hun winterslaap en dat kost ze een heleboel energie. En door het ontbreken van bloemen in de winter hebben ze geen mogelijkheid om hun reserves aan te vullen.

Waar dan wel?

Als je een vlinder vindt in een verwarmde ruimte, vang deze dan in een glas en laat hem buiten vrij onder een afdak, in een schuurtje, tussen haardhout, in een holle boom of in een vlinderkastje. In de lente komen ze vanzelf weer te voorschijn.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u