Menu

Onderdeel van Pixfactory

Het blauwe uurtje, saai?

Magische kleuren tijdens het blauwe uurtje. Fotograaf: Hans Brongers

“Waarom wil jij toch altijd tijdens het blauwe uurtje gaan fotograferen, dat is toch saai?” Bedoelt de vrager hier nu mee, het is zo vroeg of saai in de zin van kleurloos of bedoelt de vrager hier mee, er is dan toch niets te beleven?

Het blauwe uurtje, vroeg?

Vroeg? Dat zal ik inderdaad niet ontkennen. Alhoewel er na zonsondergang ook sprake is van een blauw uurtje gaat mijn voorkeur inderdaad uit naar het blauwe uurtje vóór zonsopkomst. Het blauwe uurtje, saai? De kans op nevel of dauw is ’s morgens groter dan in de avond en dat geeft nu eenmaal iets extra’s, iets mystieks aan je opnames. Bovendien oogt alles in de natuur niet alleen frisser, alles ìs ook frisser.

Magische kleuren tijdens het blauwe uurtje. Fotograaf: Hans Brongers

Het blauwe uurtje, kleurloos?

Het blauwe uurtje, saai? Saai in de zin van kleurloos? Zeker niet! Tijdens het blauwe uurtje, een korte periode vóór zonsopkomst en na zonsondergang, is de kleur van de hemel helder diepblauw. Deze specifieke kleur biedt je de mogelijkheid om een magische sfeer rond je foto onderwerp(en) te creëren. Dat het blauwe uurtje ook een uur duurt is overigens niet juist, het duurt vaak niet langer dan een kwartier. Mocht je net iets te laat zijn, geen nood! Het blauwe uur gaat ’s ochtendsvroeg over in het gouden uur en die naam heeft het niet voor niets.

Tips voor het fotograferen tijdens het blauwe uurtje

  • Kom ruim op tijd

Zoals hierboven al aangegeven is er geen precies tijdstip aan te geven wanneer het blauwe uurtje op zijn mooist is. Wel is dit moment ergens in het uur vóór zonsopkomst. Wees daarom ruim vóór zonsopkomst op de plek waar je wilt gaan fotograferen. In de zomer is het moment vroeger binnen dat uur dan in de winter.

  • Heldere lucht

Een wolkeloze lucht geeft een maximale blauwe kleur. Helder weer heeft evenwel tot gevolg dat de fotovreugde snel ten einde is nadat de zon zich vertoont aan de horizon.

  • Driepoot statief

Tijdens het blauwe uurtje is er nog niet voldoende licht. Het is daarom nodig de camera op een driepootstatief te zetten.

  • Lage ISO

Als je een driepootstatief gebruikt kun je in een lage ISO-waarde fotograferen om ruis te voorkomen c.q. te beperken.

Een driepootstatief is nodig bij het fotograferen tijdens het blauwe uurtje. Fotograaf: Hans Brongers
  • Fotorichting

De richting waarin je fotografeert is belangrijk. De richting waarin de zon opkomt of ondergaat geeft het meest heldere blauwe licht. Dit kun je van tevoren vaststellen aan de hand van verschillende apps, zoals TPE (The Photographer’s Ephemeris) en PhotoPills.

Juiste verhouding licht op bouwwerken tijdens het blauwe uurtje. Fotograaf: Hans Brongers
  • Fotograferen van verlichte bouwwerken

Het fotograferen van verlichte bouwwerken tijdens het blauwe uurtje is een kwestie van een goede balans vinden tussen het licht op de bouwwerken en het omgevingslicht. Te donker omgevingslicht maakt dat de verlichting op de bouwwerken te overheersend is. Als het omgevingslicht te licht is, valt de verlichting op de bouwwerken juist weer weg.

Juiste verhouding licht op bouwwerken tijdens het blauwe uurtje. Fotograaf: Hans Brongers

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u