Menu

Onderdeel van Pixfactory

Het fotograferen van de tengere beukentaailing

Zoek op ooghoogte met de bosbodem naar de tengere beukentaailing. Fotograaf: Hans Brongers

Zoeken door een vergrootglas

Om deze paddenstoel te fotograferen moet je letterlijk en figuurlijk met je neus op de bosbodem. De tengere beukentaailing is namelijk een ieniemienie paddenstoel met een hoed van slechts 3 tot 5 mm en een steel zo dun als een naald. Je hebt er bijna een vergrootglas bij nodig om het in het bos te vinden. Maar….waarom zou je die moeite doen om deze taailing te vinden en te fotograferen? Welnu, het is een verdraaid aardige paddenstoel die met name door diens aanwezigheid onder, tussen en op het beukenblad best fotogenieke beelden oplevert.

Hoe herken je de tengere beukentaailing?

De hoed van de tengere beukentaailing heeft een diameter van ca 1 tot 5 mm en is halfbolvormig tot gewelfd gevormd. De kleur ervan is wit en iets doorschijnend. De steel is heel dun en kan soms tot 1,5 mm lang worden.

Waar en hoe vind je de tengere beukentaailing?

Je kunt de tengere beukentaailing vinden in de nazomer tot in de herfst op stelen en nerven van afgevallen beukenbladeren. Hiervoor moet je inderdaad een zo laag mogelijk standpunt op de bosgrond innemen. Speur over de dode beukenbladen naar het paddenstoeltje. Je kunt ook heel voorzichtig wat bladeren opzij duwen en zien of er eentje tevoorschijn komt.

Hoe kun je de tengere beukentaailing fotograferen

Het vinden van de tengere beukentaailing is al een hele uitdaging, het mooi in beeld brengen is een tweede. Maar, het is absoluut de moeite waard!

  • Rustige achtergrond
    • Door de geringe grootte is een zo rustig mogelijke achtergrond noodzakelijk. Je wilt tenslotte het paddenstoeltje goed en duidelijk in beeld hebben.
  • Kleurrijke achtergrond
    • Tengere beukentaailing heeft weinig kleur van zichzelf. Zorg daarom dat het goed opvalt door gebruik te maken van de herfstkleuren op de achtergrond.
  • Goede belichting
    • Fotografeer bij voorkeur de tengere beukentaailing tegen het licht in. Het licht dat door de achtergrond schijnt zorgt ervoor dat de herfstkleuren meer spreken. Ook strijklicht geeft extra nuance aan de achtergrondkleuren.
  • Macrolens en juiste focus
    • De tengere beukentaailing is erg fragiel en komt veelal uit een nerf of de steel van een blad. Het mooiste is wanneer je dit tot het kleinste detail scherp in beeld brengt. Fotografeer daarom bij voorkeur met een macrolens of een camera met een macrostand. Kies een diafragmagetal dat groot genoeg is om de paddenstoel scherp in beeld te krijgen en klein genoeg voor voldoende scherptediepte.
  • Sprekende compositie
    • De zoektocht van de tengere beukentaailing naar het licht gaat veelal gepaard met kronkelingen uit het blad. Dit levert vaak heel leuke en sprekende composities op.
  • Lcd-kantelscherm
    • De fotograaf met een camera met een lcd-kantelscherm is hier in het voordeel. De camera kan tenslotte op de grond liggend bediend worden via het opengeklapte scherm. Een alternatief hiervoor is de bediening via een wifi-app. Helaas beschikt mijn camera niet over deze middelen. Daarom graaf ik voorzichtig een ruimte achter mijn camera om ruimte te geven voor mijn oog om door de zoeker te kijken. Het is een gedoe, maar het is veelal wel de moeite waard.

Geef een reactie

6 reacties

  1. Mooie foto’s maar… volgens mij heb je twee soorten op de foto gezet, nl. de Tengere beukentaailing en de Kleine beukenbladmycena. De soort die jij beschrijft heeft normaal gezien een steel die onderaan donkerkleurig bruin-oranje is en bleker naar de top. De mycena daarentegen heeft een volledig witte steel die doorgaans ook langer is. Alvorens de foto’s zo te publiceren zou ik toch even checken of de naam wel juist is. Anders zullen natuurliefhebbers die op zoek zijn naar die paddenstoel, op het internet spijtig genoeg verkeerde afbeeldingen vinden.

  2. De steel is iets langs dan 1,5 mm neem ik aan. Het zal 1,5cm zijn, gezien de verhoudingen op de foto.
    Ik zal eens gaan zoeken… kom vast ook amathistzwam tegen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u