Menu

Onderdeel van Pixfactory

Het fotograferen van hommels

Hommel. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Hommels: sommige mensen rennen ervoor weg. Ze zien ze aan voor een bij of hebben er gewoon niks mee. Toch, wie even goed kijkt, ziet vooral een zacht pluizig gestreept beestje dat eigenlijk nooit zal steken. Alleen de koninginnen en werksters hebben een angel, de mannetjes niet. Toch zullen zij ook niet snel steken. Dat doen ze echt alleen als ze echt bedreigd worden. Dus pak die camera erbij en bestudeer die hommels eens goed!

In het begin van het voorjaar zie je al snel een dikke hommel vliegen. Dat is de koningin. Ze gaat op zoek naar voedsel om weer energie op te bouwen na een lange winter. Daarna vliegt ze net zo lang rond tot ze een geschikt holletje heeft gevonden voor een nest. Het verschilt per hommel soort waar ze een nestje bouwen. Dat kan in een verlaten muizenhol zijn, tussen graspollen of in een holle boom bijvoorbeeld. De werksters die uit de eieren komen, bouwen vervolgens verder aan het nest en verzamelen voedsel. De koningin legt vanaf dan alleen nog eieren en heeft verder geen taken meer. Ze komt het hol niet meer uit. Aan het eind van de zomer komen er alleen nog maar mannetjes en nieuwe koninginnen uit de eieren en enkele onvruchtbare werksters. Als zij het nest verlaten, begint de cyclus opnieuw.

Verschillende soorten

Hommels zijn er in verschillende soorten: zoals de boomhommel, akkerhommel, steenhommel, weidehommel, vierkleurige koekoekshommel, tuinhommel. Maar de bekendste hommelsoort is waarschijnlijk wel de aardhommel. Dit is een grote hommel. Je herkent hem aan de gele strepen op zijn/haar grote lichaam.

Doordat er verschillende hommelsoorten zijn en de beestjes behoorlijk verschillen wat uiterlijk betreft, kun je je als fotograaf lekker uitleven. Probeer eens alle hommelsoorten vast te leggen, zoom in op het pluizige lijfje, op de details in de vleugels. Of kijk eens naar de grote ogen van de beestjes. De hommel op een bloem in de omgeving vastleggen, levert ook mooie beelden op.

Bronnen: Bestuivers en Natuurmonumenten.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u