Menu

Onderdeel van Pixfactory

Het fotograferen van ijsbloemen op ramen

Deze ijsbloemen deden mij denken aan een besneeuwd bos met dennenbomen. Fotograaf: Wendy de Waal

Ieder jaar weer hoop ik op een koude winter met lekker veel sneeuw en ijs. Niet alleen omdat ik hou van de kou, maar ook omdat koud weer vaak zorgt voor fotogenieke omstandigheden!

Hoe ontstaan ijsbloemen?

Als het ’s nachts heeft gevroren, is er kans op ijsbloemen op de ruiten. Deze ontstaan doordat waterdamp uit de lucht condenseert op het koude glas en daarop vast vriest. Dat begint meestal bij een oneffenheid, zoals een krasje op het raam of een vuiltje.

Zelf ijsbloemen te creëren

Je kunt het ontstaan van ijsbloemen een handje helpen. Als je weet dat het gaat vriezen, maak dan een glasplaat een beetje nat en zet die ’s nachts buiten. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld het glas uit een fotolijstje halen en dat gebruiken. Zo’n glasplaat(je) is makkelijk te verplaatsen en daardoor kun je goed experimenteren met verschillende achtergronden.

Deze ijsbloemen zijn gemaakt door de glasplaat van een fotolijstje een nacht buiten te laten liggen. Fotograaf: Wendy de Waal

Effecten

Het geeft een mooi effect om licht door de ijsbloemen heen te laten schijnen. Dat kan de (opkomende) zon zijn, maar je kunt ook een flitser of lampje vanachter het glas laten schijnen. Varieer met verschillende kleuren licht (bijvoorbeeld met kleurfilters of gekleurd plastic waar licht doorheen komt) en verschillende invalshoeken.

Hier is een flitser met een blauw filter gebruikt, om een koude sfeer te creëren. Fotograaf: Wendy de Waal

Welk objectief?

Als je een macrolens hebt, dan is dat ideaal om de details in de ijsbloemen goed te kunnen zien. Maar ook met een tele(zoom)lens kom je een heel eind. Denk eraan dat de ijsbloemen vaak alleen ’s ochtends vroeg te zien zijn. Als het een beetje begint op te warmen zijn ze snel weg gedooid. Meestal zijn de ijsbloemen het mooist als het buiten nog donker of schemerig is. Je zult de ISO van je camera dus iets hoger moeten zetten als je uit de hand wilt fotograferen. Of gebruik een statief zodat je een langere sluitertijd kunt gebruiken en zodoende de ISO laag kunt houden.

Geef een reactie

3 reacties

  1. Mooi uitnodigend stukje!
    Suggestie: probeer eens een polarisatiefilter erbij te gebruiken. Het kan verrassende resultaten opleveren, bij elk slagje van het filter kunnen de ijsbloemen van kleur verschieten.
    Toevallig heb ik daar wat van laten zien in het eerste nummer van Natuurfotografie Magazine van 2022, blz 50. Wie weet werkt het bij jou ook wel. Probleem is wel dat de belichtingstijd wat toeneemt, waardoor een statief misschien echt nodig is.

    1. Hoi Els,

      Dank je wel!
      Wat leuk dat jij hier ook een artikel over hebt gedaan in het tijdschrift! En een super goed idee om er een polarisatiefilter bij te pakken. Je ziet soms ook al de kleuren veranderen tijdens het scherpstellen. Nu maar hopen dat het koude weer terug komt, dan schroef ik meteen die filter erop!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u