
Tsjirpp, tsjirppp, in de warmere maanden van het jaar is het een veelgehoord geluid. Zeker op warme zomeravonden is het getjirp van krekels en sprinkhanen goed te horen.
Ze zijn er in verschillende soorten met verschillende groottes en kleuren. Het is goed zoeken om er één te vinden, want sommigen zijn erg klein en bovendien zijn ze goed gecamoufleerd. Maar leuke beestjes zijn het wel! En je zult verbaasd staan hoe ver ze kunnen springen.
Het kan lastig zijn om krekels en sprinkhanen uit elkaar te houden als je niet weet vwaar je op moet letten. De manier van geluid maken is één van de verschillen. Krekels wrijven hun vleugels over elkaar om geluid te maken, sprinkhanen doen dit met hun poten (op enkele uitzonderingen na). Kwestie van goed observeren dus.
De grote groene sabelsprinkhaan is misschien wel de bekendste sprinkhaan. Dit is een behoorlijk grote groene sprinkhaan die ondanks zijn grote formaat toch nog behoorlijk lastig te vinden is tussen het struikgewas. Een kleinere sprinkhaansoort is de bruine sprinkhaan die voorkomt op plekken met veel gras. Loop maar eens door het gras heen en let eens goed op. De kans is groot dat je dan links en rechts hele kleine beestjes ziet wegschieten. Dat zijn de kleine sprinkhaantjes.

Om een sprinkhaan goed op de foto te krijgen, is veel geduld nodig. Het zijn namelijk nogal springerige typetjes. Dus zorg dat je weet waar de beestjes zitten, zet je camera klaar, liefst op statief of rijstzak op de grond en stel een (hele) snelle sluitertijd in. Dan is de kans het grootst dat je een beestje weet te vangen op de foto. De grotere sprinkhanen blijven vaak iets beter zitten, dus als je die voorzichtig benaderd, lukt het vaak wel om ze goed op de foto te krijgen. Zit er eentje in huis? Probeer die dan voorzichtig te vangen en laat hem op een mooi plekje in de tuin weer vrij! Beestje blij en als hij of zij niet meteen de benen neemt, ook gelijk een mogelijkheid voor een foto.
Geef een reactie