Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe houd je structuur in de fotobibliotheek?

De foto van de kluut is terug te vinden in de map: 20150415 kluut. Fotograaf: Ina Bouhuijzen

We maken foto’s met de telefoon, de tablet, de camera en in apps zoals WhatsApp. Zet je deze foto’s over naar de pc dan komen ze meestal terecht in de map “Mijn Afbeeldingen” of in de eigengemaakte mappenstructuur van bijvoorbeeld de verkenner. Maar hoe houd je structuur in de fotobibliotheek?

Werk je niet met een fotobeheerprogramma, houd er bij het overzetten van de foto’s naar de pc dan rekening mee dat er zonder een logische structuur chaos kan ontstaan. Het wordt dan moeilijk om de foto’s terug te vinden met als gevolg: je bent bepaalde foto’s “kwijt”.

Alle foto’s op 1 plek

Het beste bewaar je alle foto’s op 1 plek in een duidelijke mappenstructuur zoals bijvoorbeeld: jaar- en maandmappen met unieke namen. Een voorbeeld is 20100215 Wintersport Kitzbull. Heb je bijvoorbeeld een Windows computer dan kun je deze structuur in de Windows verkenner eenvoudig beheren.

Juiste data

Meestal wordt er er bij het overzetten van de foto’s naar de pc automatisch informatie toegevoegd aan de gemaakte foto’s, de zogeheten EXIF-gegevens. EXIF staat voor Exchangeable Image File Format. Datum, tijd en camera-instellingen zijn hier voorbeelden van.

Back-up

Het is verstandig om regelmatig een back-up te maken van het fotobestand want een harde schijf kan altijd crashen en het is natuurlijk jammer dat een groot bestand aan foto’s hierdoor verloren gaat. Zet originele bestanden op minimaal 2 verschillende apparaten en het liefst op verschillende fysieke locaties.

Fotobeheerprogramma’s

Bij een heel groot fotobestand is een fotobeheerprogramma een uitkomst. De verzameling foto’s wordt dan op een slimme manier georganiseerd en er ontstaat een beter overzicht van de foto’s die zijn opgeslagen. Er ontstaat structuur door bijvoorbeeld het gebruik van titels, trefwoorden of speciale verzamelingen, zoals ‘vogels’, ‘landschappen’ en ‘macro’. Je scrollt in een dergelijk beheerprogramma door de foto’s en hoeft niet steeds afzonderlijke mappen te openen. Het programma maakt automatisch een bibliotheek aan met koppelingen naar locaties die jezelf aanwijst.

Voorbeelden van een fotobeheerprogramma’s zijn onder andere Lightroom, Adobe Bridge, FastStone Image Viewer en Irfanview. Specifiek voor Lightroom kun je ook de tutorial Hoe organiseer ik mijn foto’s in Lightroom lezen.

Bron: Consumentenbond

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u