Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe je vanuit een luchtballon fotografeert

In een luchtballon over Bagan
Tijdens het fotograferen vanuit een luchtballon moet je van alles tegelijk in de gaten houden: licht, snelheid, compositie. Maar eigenlijk moet je vooral genieten! Fotograaf: Jody Zweserijn

Misschien krijg je deze zomervakantie wel de mogelijkheid een luchtballonvaart te maken. Een dure aangelegenheid, maar hoe mooi is het geluidloos en rustig zwevend in een luchtballon het landschap te verkennen. Een onvergetelijke ervaring die je beslist op de gevoelige plaat vast wilt leggen. Mocht je de mogelijkheid krijgen een ballonvaart te maken, dan heb ik de volgende tips voor je:

  • Er is beperkt ruimte in de mand van een luchtballon. Meestal kun je geen rugzak, grote tas of statief meenemen. Zorg dus dat je je apparatuur op of aan je lichaam hebt. Wil je accessoires meenemen zoals een flitser of filter, stop deze dan in een heuptasje of iets dergelijks.
  • Een goede staplek in de mand is een hoek. Hier heb je veel uitzicht. De piloot zal gedurende de vlucht de mand regelmatig draaien, zodat iedereen 360 graden rondom kan kijken.
  • Een luchtballon zweeft en heeft ogenschijnlijk weinig voortgang. Maar hij kan een grondsnelheid hebben van maximaal 22 km p/u. Hou daarom je sluitertijd hoog, tussen de 1/500 s en 1/1000 s bijvoorbeeld.
  • Zet je diafragma op f 8.
  • De meeste ballonvaarten starten vóór zonsopkomst of tegen zonsondergang. Dit heeft te maken met thermiek die overdag aanwezig is en een ballon onbestuurbaar kan maken. Door het vroege of late tijdstip heb je beperkt licht en snel op elkaar volgende lichtomstandigheden. De mand van de ballon draait ook, dus het ene moment heb je tegenlicht en het andere moment het licht in je rug. Speel daarom met je sluitertijd en ISO-instelling.
  • Gemiddeld vliegt een luchtballon op een hoogte tussen de 250 en 350 meter. Gebruik daarom een lens met een groot bereik, bijvoorbeeld een 70-200 mm of 28-300 mm. Het is fijn als je op een leuk detail op de grond kunt inzoomen, maar dat je direct daarna ook overzichtsplaatjes kunt maken.

We hebben ook tips hoe je vanuit een helikopter fotografeert.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u