Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe onderhoud je jouw statief?

De kust, voor velen een geliefde plek voor fotografie. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Het strand en de zee zijn voor veel natuurfotografen geliefde plekken voor fotografie. Niets is lekkerder dan met je kop in de wind en je voeten in de branding mooie plaatjes te schieten. Een statief is daarbij voor mij onmisbaar en voor de mooiste foto’s staat deze geregeld met de poten in het zoute water. Zand, zout en water zijn echter funest voor je driepoot. Het in- en uitschuiven van de poten kan hierdoor lastig gaan en corrosie ligt op de loer. Een goede reiniging is daarom van belang. Hier enkele tips hoe je dit het beste doet.

Klein onderhoud

Probeer aan het einde van de fotosessie op het strand al de ergste zandresten van de poten te spoelen. Soms zijn er douches en kranen te vinden die je hiervoor kan gebruiken. Zo niet, spoel dan de pootjes af in de branding. Schuif bij thuiskomst het statief uit en verwijder losse zand- en stofdeeltjes met een blaasbalg en een zachte borstel of doek. Let daarbij extra op kleine inkepingen (zoals bij de sluitingen) in het statief. Dit zijn plekken waar deeltjes zich kunnen ophopen. Neem daarna het statief af met een vochtige doek om eventuele zoutaanslag te verwijderen en droog alles goed af. Klap het statief pas weer in wanneer alles volledig opgedroogd is.

Zand en zoutaanslag zijn funest voor je statief. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Grote beurt

Wanneer het statief in de branding heeft gestaan is soms een grondigere poetsbeurt noodzakelijk. Zout, water en zand kunnen ook binnen in het statief terecht komen. Om dit te verwijderen dien je het statief te demonteren. Kijk in de gebruiksaanwijzing hoe je dit het beste doet. Indien je geen duidelijke handleiding hebt is het verstandig om bij het demonteren systematisch te werk te gaan en goed te kijken hoe alles in elkaar steekt. Wanneer het statief uit elkaar is, neem je alles goed af met een zachte borstel of doek en een sopje. Een tandenborstel kan hierbij makkelijk zijn om kleine hoekjes en inkepingen goed schoon te krijgen. De poten van een statief bestaan meestal uit meerdere holle buizen waar je lastig bij kan maar waarin zich wel veel vuil en water kan ophopen. Om hier toch bij te kunnen heb ik zelf een soort flessenrager gefabriceerd door een stuk schoonmaakdoek met behulp van tyraps vast te maken aan een smalle buis (zie onderstaande foto).

Enkele benodigdheden voor het reinigen van je statief. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Je kunt, zoals ik, hier een smalle gordijnroede voor gebruiken, maar een stok of andere buis kan natuurlijk ook. Als het maar smal genoeg is om in de statiefpoot te passen. Droog alle onderdelen goed af wanneer het schoon is. Een föhn is hierbij handig en zorgt ervoor dat je wat sneller klaar bent. Bij statieven met draaikoppelingen: smeer eventueel wat (zuurvrije) vaseline of onderhoudsvet op het schroefdraad van het statief. Dit voorkomt het binnendringen van vocht. Vervolgens zet je alles weer in elkaar en controleer je of alles goed vastzit en het statief soepel in en uit te schuiven is.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u