Menu

Hoe open je RAW-bestanden van nieuwe camera’s?

RAW

Ken je dat, heb je een nieuwe camera, herkennen Lightroom en Photoshop het RAW-bestand nog niet. Dan de jpg’s maar onder handen nemen? In veel gevallen hoeft dat niet. Zet het RAW-bestand met behulp van een programma om naar DNG. Dit is eveneens een RAW-bestand, maar dan universeel. Grote kans dat je nu wel je RAW kunt bewerken. Een handige converter is op de site van Adobe zelf te vinden.

Geef een reactie

7 reacties

 1. Ik fotografeer in RAW. ik heb een Canon 90D. Op de camera maak ik de 1e bewerking, daarna importeer ik de foto’s met de CanonCameraConnect app naar mijn lightroom op mijn telefoon. De RAW bestanden worden dan ineens JPEG bestanden. Dit wil ik niet natuurlijk. Ik wil de foto’s nog verder bewerken op mijn lap-top.
  Wat doe ik verkeerd en hoe kan ik het veranderen?

  gr Louis Lammers

  1. Beste Louis, waarschijnlijk doe je niets verkeerd. De website van Canon vermeldt: Afhankelijk van de gebruikte camera worden CR2-afbeeldingen aangepast aan het optimale formaat voor je apparaat. Bestandsoverdracht van RAW CR2 met volledige resolutie is NIET mogelijk.

   Met de app kun je de camera dus prima vanaf afstand bedienen en jpg’s binnenhalen. Het verwerken van de RAW-bestanden zal dus naderhand op de laptop moeten gebeuren.

 2. Als alternatief: gebruik de software van de cameraproducent zolang je niet kunt wachten.
  De software van de camerafabrikant kan niet met DNG overweg, maar… andere rawconvertors zoals in ieder geval Capture One Pro waarschijnlijk wel. Het is immers een gedocumenteerd protocol.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u