HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Hoe open je RAW-bestanden van nieuwe camera’s?

RAW

Ken je dat, heb je een nieuwe camera, herkennen Lightroom en Photoshop het RAW-bestand nog niet. Dan de jpg’s maar onder handen nemen? In veel gevallen hoeft dat niet. Zet het RAW-bestand met behulp van een programma om naar DNG. Dit is eveneens een RAW-bestand, maar dan universeel. Grote kans dat je nu wel je RAW kunt bewerken. Een handige converter is op de site van Adobe zelf te vinden.

Deel dit artikel


5
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Peter Wijn op 26 oktober 2016 om 07:27

  Als alternatief: gebruik de software van de cameraproducent zolang je niet kunt wachten.
  De software van de camerafabrikant kan niet met DNG overweg, maar… andere rawconvertors zoals in ieder geval Capture One Pro waarschijnlijk wel. Het is immers een gedocumenteerd protocol.

 2. Heb ik ook gehad. Nikoncapture kon niet overweg met RAWbestanden van D750. Gelukkig kan ik nu weer gewoon direct aan de slag, (met Lightroom) maar omzetten naar dng gaat goed.

 3. Door Menno Graaf op 25 oktober 2016 om 20:45

  Maar, al deze programma’s komen van Adobe. Een RAW omzetting is niet zo’n complex algoritme. Bedoel je te zeggen dat Adobe de omzetting wel ar ond heeft voor zijn eigen DNG converter, maar dan niet uitrolt naar zijn andere producten?????

  1. Door Bob Luijks op 25 oktober 2016 om 21:24

   Raar maar waar en werkt prima.

 4. Ik doe het al een hele tijd op deze manier, gaat prima. Je moet alleen wel even geduld hebben voor alle bestanden zijn omgezet, maar daar valt mee te leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *